Нова дума

За домашните помощници: Преходен период от шест месеца

За домашните помощници: Преходен период от шест месеца

22 декември 2011

Какво на практика се променя за домашните помощници от 1 януари? Това се питат в навечерието на Нова година много наши читатели. Този въпрос си задаваме и ние.

От 1 януари до края на юни 2012 г. ще е в сила преходен период, по време на който промяна за вас най-вероятно няма да има. Ако се осигурявате сами, може да правите това до 30 юни 2012 г. Първите шест месеца на годината са срокът, през който трябва да убедите (колко лесно звучи на думи) поне някой от работодателите си да ви осигурява. Един аргумент, който може да използвате – за 2012, 2013 и 2014 г. семейството, при което работите, ще получи 20% отстъпка от осигурителната ви вноска. Ако фамилията е многодетна, намалението е 45%. Това важи само за новите регистрации, а не за хората, които в момента са осигурени от работодателите си.

Ако до края на юни никой работодател не започне да ви осигурява, вече няма да можете да правите това сами – ще бъдете отрегистрирани.

 

Целият текст е публикуван в брой 422 на вестник "Нова дума". 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. liudmila dimitrova 26/12/2011

    Дали наистина и на практика ще има някакви положителни промени за домашните работници.Или всичко ще е както преди-без осигуровки,без регламентирани почивни дни,без здравно обслужване.Кое ще е нещото,което ще накара работодателите да спазват новите правила.И към коя институция следва да се обръщаме за помощ при нарушения от страна на работодателите.