Нова дума

Важно при уволнението на домашните помощници

12 юни 2014

„Работя като домашна помощница и не ми подновиха договора. Имам ли право на обезщетение от работодателя и как трябва да се изчисли? Имам ли право на паро?” Често сме отговаряли на тези въпроси, но в различни броеве. Наскоро систематизирана информация за 10-те неща, които домашните помощници трябва да знаят, ако ги освободят от работа, публикува сайтът www.parainmigrantes.info на база информация за социалноосигурителните режими в страницата на Социалното осигуряване. По желание на наша читателка ги споделяме на страниците на „Нова дума”, за да са от полза и на други домашни помощници.

1. Имам ли право на обезщетение от работодателя, когато ме уволни?

Отговорът е ДА. Ако работите като домашна помощница и ви уволнят, или пък договорът ви приключва и няма да бъде подновен, ви се полага обезщетение (т.нар. indemnización) – както на всеки друг работник. Размерът му зависи от това колко години сте работили и кога е сключен договорът.

Дори и да работите почасово, също имате право на тези пари, като размерът им ще бъде изчислен според часовете, за които имате договор, според заплатата и според времето, от което се трудите при този работодател.

2. Имам ли право на обезщетение за безработица (паро)?

Ако се осигурявате в режима servicio doméstico, а не по общия режим, от който има удръжки за безработица, нямате право на обезщетение, когато останете без работа.

3. Мога ли да претендирам и за други суми, които смятам, че ми дължат?

Да. В момента на прекратяване на трудовите правоотношения домашните помощници могат да изискат плащането на всички суми, които им се дължат: забавени заплати; т.нар. antigüedades; разликата между получената заплата и тази, която ви се полага по закон; договорени отстъпки за храна и др.

4. В какъв срок мога да изискам това, което ми дължат?

 

Пълният текст е публикуван в брой 507 на "Нова дума".

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: