Нова дума

По Камино де Сантяго: пречистване и просветление

По Камино де Сантяго: пречистване и просветление

8 август 2013

Уважаема редакция, българи в Испания, приятели!

Искам да споделя радостта си от дните на моята ваканция. Мисълта за вълнуващо лято зрее в съзнанието ми от две години насам, когато сама минах Камино де Сантяго (френския път) с велосипед. От тогава пламъчето на желанието се таеше в мен. И стана реалност мечтата ми. Да направя друго Камино с внуците си – три пораснали момчета по на 14–15 години. По стекли се обстоятелства за един месец пристигна от България само вторият ми внук – Людмил Пиронков (14 г.) от Враца. Поехме Камино де Сантяго де Мадрид, който се влива във френския път при Сагун.

Всички пътища на Камино де Сантиаго започват от дома – подготовка, екипировка, нагласа. И на 9 юли рано сутринта поехме нашето Камино. Труден е преходът, особено отивайки към Трес Кантос, Колменар Виехо – все нагоре и нагоре до Навасеррада. Няма значение колко е труден Пътят. Той ти дава нови и нови сили. Чувстваш се неизчерпаем. Пътят не е случайност. Не всеки може да попадне на него. Не се срещат случайни хора. Всички с воля и решителност преследват крайната си цел –  Катедралата в град Сантяго де Компостела, Галисия. Различни са само подбудите за реализиране на целта. Едни отиват заради купона, но такъв няма и не продължават. Други – да са туристи, трети – да отхвърлят някакъв порок от живота си... Вярата и търсенето на Бога в себе си са най-сериозните аргументи на Камино де Сантяго.

Тук хората са като всички нас. Всеки със своите проблеми, чувства, стойности. Ако пътят се минава пеш, изискват се най-малко 100 км. На велосипед, кон или магаре – най-малко 200 км. На Свещения Път срещнахме семейства с децата си пеш или на велосипеди, семейство с бебе в детска количка, хора с протези на краката и в инвалидни колички, хора от различни раси и народности. Всеки един от нас със своето темпо, настроение и вяра към заветната цел. Вяра, защото този Път е под закрилата на Свети Яков (Сантяго) и испанската държава, която е предоставила всички възможности за всеки, стъпил на Камино де Сантяго, да реализира крайната си цел – поклонение в Катедралата на град Сантяго де Компостела.

 

Пълният текст на нашата читателка Божидарка Божинова е публикуван в брой 486 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: