Нова дума

Субсидии за навършили 45 години и помощ RAI

Субсидии за навършили 45 години и помощ RAI

2 август 2012

Какво се случва, ако не ви достигат осигурителни дни (най-малко 360 дни), за да получите контрибутивно обезщетение? Тогава може да подадете молба за субсидия, стига да сте плащали осигурителни вноски от най-малко 3 месеца, ако имате семейни отговорности, или 6 месеца, ако нямате такива. Продължителността зависи от броя на осигурителните дни и наличието или липсата на семейни отговорности.

[ Още ]

Промени при обезщетенията и помощите за безработица

Промени при обезщетенията и помощите за безработица

26 юли 2012

Александър Стоянов от Мадрид току-що e навършил 52 години. Има да получава още месец обезщетение за безработица, след което се е надявал да взима помощи за надхвърлили тази възраст. Уви, ще трябва да почака още три години. Магда Недева от Алкала де Енарес пък вече осем месеца си поддържа регистрацията като безработна с надеждата да получи помощта RAI. Работила е само като интерна – без договор, и затова вече не отговаря на условията. През последните дни в редакцията на „Нова дума” се обаждат все повече читатели – като Александър и Магда, които ни молят да публикуваме повече разяснения за „новото при „парото” и субсидиите”.

[ Още ]

Контрол над безработните с обезщетения и помощи

Контрол над безработните с обезщетения и помощи

6 юли 2012

„В Испания трябва да си променим манталитета и всички заедно да изкореним начините на действие, присъщи на сивата икономика – да не плащаме данъци, да получаваме обезщетения, които не трябва да се получават, да възлагаме работа на служители, които не са регистрирани в социалното осигуряване...” Думите на вицеприемира Сорая Саенс де Сантамария са отпреди няколко дни.

[ Още ]

Испанско „паро” у нас

29 юни 2012

Често ни питат може ли да се получава в България обезщетение за безработица, което сме придобили в Испания. Краткият отговор е – да, за срок от 3 месеца (максимум 6 месеца), след като се премине определена процедура. Подробности научаваме от съветника по трудови и социални въпроси към посолството в Мадрид Раймонд Сапарев: „Съгласно чл. 64, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 883/2004, напълно безработно лице, което отговаря на изискванията на законодателството на компетентната държава-членка (ДЧ) за получаване на обезщетения за безработица (ПОБ) и което отиде в друга държава-членка (вкл. България), за да търси работа там, запазва правото си на ПОБ при следните условия и в следните граници...

[ Още ]

Колко „паро” ще получавам?

Колко „паро” ще получавам?

23 март 2012

Когато някой е застрашен да остане без работа, първия въпрос, който си задава, е: „Колко „паро” ще получавам”. Дори и да не сте сред тях, добре е да бъдете осведомени за обезщетението за безработица (т.нар. „паро”).

[ Още ]