Нова дума

Адреси на избирателните секции в Испания за изборите на 2 октомври

zoom Адреси на избирателните секции в Испания за изборите на 2 октомври

13 септември 2022

65 избирателни секции ще отворят врати в Испания на 2 октомври 2022 г. Българите, живеещи тук, могат да упражнят правото си на глас на изборите за народни представители в 56 населени места. Припомняме, че на президентския и парламентарния вот през ноември миналата година гласувахме в 69 избирателни секции в 60 градове и села. За втора поредна година четири избирателни секции ще има в Мадрид – три в посолството и една в българския магазин на метро Menéndez Pelayo. По две секции ще разкрият в Генералните консулства в Барселона и във Валенсия, както и в Палма де Майорка, Гандия, Памплона и Хатива. Отпаднаха секциите в Бенихузар, Онтинент, Арчидона и Кослада, които бяха разкрити миналата година.

[ Още ]

От кога домашните помощници могат да получават паро?

От кога домашните помощници могат да получават паро?

13 септември 2022

Приемането на Кралски указ-закон 16/2022 от 6 септември има за цел да приравни условията на труд и социално осигуряване на работещите като помощ в домакинството с тези на останалите заети лица. Това означава, че и те вече ще имат право на обезщетение за безработица в Испания, познато като паро. Задължението за вноски за безработица и за FOGASA (Фонд за гарантиране на заплатите) на домашните помощници започва на 1 октомври. От този момент нататък работниците ще сумират осигурителни периоди за безработица, които ще генерират бъдещи права на защита, в съответствие с критериите за достъп до всяко обезщетение или субсидия.

[ Още ]

CESTA SELECTA – нов онлайн магазин за български продукти

CESTA SELECTA – нов онлайн магазин за български продукти

23 юни 2022

Онлайн магазинът Cesta Selecta се заражда в Каталуния през 2020 година. Идеята за възникването му е да се възроди носталгичният вкус по продуктите, които познаваме от нашето детство в България. За това кулинарно пътешествие във времето залагаме на висококачествени артикули на млечно-месната компания "Добротица" – лидер в производството на натурални продукти с доказано качество и автентичен вкус от фермата на ...

[ Още ]

  • СПОДЕЛЕНО
  • ЧИТАТЕЛЯТ - РЕПОРТЕР
  • ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ