Нова дума

Лекарска небрежност, NIE, пенсия на починал роднина, шофьорски книжки, испанска националност

zoom Лекарска небрежност, NIE, пенсия на починал роднина, шофьорски книжки, испанска националност

19 декември 2019

Адвокат София Николаева отново отговаря на читателски въпроси от страниците на „Нова дума“. Темите, които засяга в този брой, са за лекарска небрежност, NIE, пенсия на починал роднина, шофьорски книжки, испанска националност, пенсиониране и съвместимост с работа и заплата.

Въпрос 1:

Здравейте, драга редакция!

Какво се случва с бялото NIE след три месеца? Ако ми направят договор на шестия месец, загубила ли съм го или може с номера от него да ми оформят документите за работа в Социалното осигуряване?

Соня

Въпрос 2:

Здравейте!

Имам въпрос, но не зная къде да намеря информация. Ще съм много благодарна, ако можете да ми отговорите. Баща ми получаваше пенсия в България от Испания и България, но почина. Въпросът ми е трябва ли по някакъв начин да уведомим властите в Испания или автоматично от тук ще им пратят известие? Предварително благодаря!

Вероника Василева

Въпрос 3:

Здравейте!

Моето питане е когато имаш испанска резиденция и си карал курс в България за С категория, при смяна на книжката от българска за испанска, дали признават категорията?

Мая Иванова

Въпрос 4:

Здравейте!

Въпросът ми е: мога ли (след пенсионирането ми в Испания през август 2020 г., при навършване на 65 г. и 10 м. за 25 г. трудов стаж в България и 7 г. в Испания) да продължа да работя в Испания? И това ще се отрази ли на размера на заплатата ми? Бих желал да работя до навършването на 66 г. и 6 м., за да се пенсионирам и в България. Но ако ме уволнят по-рано, какво би следвало?

Нямам думи за благодарности към Вас – за всичко!

Александър Тушлеков

Въпрос 5:

Здравейте!

Имам един въпрос. Важи ли за испанска националност сертификат за ниво С1 от Escuela Oficial de Idiomas?

Нели

Въпрос 6:

Уважаема адв. Николаева,

Бих искала да попитам, когато мъжът ми получи испанска националност, може ли с дъщеря ми, която е на 22 г., да вземем чрез него, без изпити и т.н.?

Аля

Въпрос 7:

Здравейте!

Възможно ли е анулиране на пълномощно, издадено от испански нотариус или от консулството?

Марин

Въпрос 8:

Уважаема адв. Николаева,

Баща ми почина от инфаркт на шестия час след приемането му в Урхенисиас и мислим, че не е лекуван правилно. Какво можем да направим?

Осман Кадир 

Въпрос 9:

Драга госпожо адвокат,

Моето питане е следното: ако имам инвалидна пенсия от България, но живея в Испания, мога ли да получавам такава пенсия и от Испания? 

Цветан

Въпрос 10:

Здравейте!

Шофьор съм и паднах от камиона, докато зареждах с гориво преди 9 месеца в Германия. Като паднах, едни колеги ме заведоха до най-близката болница с кола. От тогава съм в болничен и получих писмо от болницата в Германия да им заплатя за лекуването ми. Казах на шефа и той ми каза, че не го интересува и че ако скоро не оздравея, ще ме уволни. Какви права имам?

Мариан Здравков

 

Отговорите на адв. София Николаева (тел. 691 466 305) са публикувани в брой 640 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: