Нова дума

Какво става с общата ипотека при смърт, развод или фалит?

zoom Какво става с общата ипотека при смърт, развод или фалит?

1 август 2019

Понякога започнатият с много мечти и икономическите усилия на двама семеен проект изпада в криза и всичко се променя. Например, какво става с ипотеката, ако съпрузите се разведат, единият от партньорите почине или обяви едноличен фалит?

Наталия Лопес от адвокатската кантора Maher Abogados обяснява, че поначало ипотечният заем има „солидарен характер“. „Как се плащат месечните вноските, кой колко дава за погасяване на кредита, е въпрос на споразумение между двамата, в което банката не се меси.“ Според новия закон, финансовата институция, отпуснала заема, може да започне процес за напускане на жилището, ако не са внесени 12 месечни квоти (15 квоти, ако е през втората част от заема). Няма значение това, че единият продължава да плаща своята част от вноската, а другият не плаща. Процесът започва, тъй като двамата отговарят солидарно за изплащането на заема, а не само единият.

Смърт. Очевидно е, че задължението за плащане на вноските не се отменя, когато един от съсобствениците на ипотеката умира. „Трябва да вземете под внимание, че ако съсобственикът е и единствен наследник на починалия и приеме наследственото имущество, той трябва и да се погрижи за изплащането на ипотеката“, казва финансовият експерт Рикардо Гулиас. „В този случай банката приема новия собственик и обикновено не иска допълнителни гаранции, докато вноските продължават да се изплащат.“

Проблемите могат да се появят, ако съпругата/съпругът на починалия не е единственият наследник. Според експерта, в такъв случай банката трябва да включи в договора за ипотечния заем и новия длъжник, който да приеме не само собствеността върху имота, но и отговорността да плаща вноските.

Развод. В случай на развод нещата са малко по-сложни, особено ако семейният режим, избран от двойката, е този на общо имущество. Лопес дава следния пример: „Семейство купува жилище и за финансиране на покупката подписва ипотечен кредит с банка. Години по-късно двамата се развеждат и при ликвидацията на общото имущество на единия се отсъжда дома и 100% от ипотеката. Другият освободен ли е от банката? Отговорът е отрицателен“, казва Лопес.

Върховният съд няколко пъти постанови, че условията на заема не могат да бъдат изменени с решение за развод, независимо дали е спорно или по взаимно съгласие. „Банката запазва всичките си гаранции, независимо от споразуменията, постигнати от съпрузите“, казва адвокатът. По този начин, ако съпругът, който е взел имуществото и ипотеката, не изплати вноските, банката може да накара и другия съсобственик на кредита да плаща със собствените си активи.

 

Пълният текст е публикуван в брой 632 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: