Нова дума

За добавката към испанската пенсия, за насилието над родители, за социалните помощи и др.

zoom За добавката към испанската пенсия, за насилието над родители, за социалните помощи и др.

7 февруари 2019

Адвокат София Николаева отново отговаря на читателски въпроси от страниците на „Нова дума“. Темите, които засяга в този брой, са за добавката към испанската пенсия, за насилието над родители, за социалните помощи на зависими от децата си възрастни, за пенсионирането и за издаване на социално-осигурителен номер в Испания.

Въпрос 1:

Здравейте, адв. Николаева!
Благодаря ви за полезната информация, която ни предоставяте чрез вестник „Нова дума“. Моето питане е следното: ако получавам добавка към испанската пенсия пор минимус, ще имам ли пагас екстрас през лятото и по Коледа, за да станат общо 14 плащания?

Поздрави,

Недялкова

Въпрос 2:

Драга редакция,

Много се пише и говори за насилието над жени, но никой нищо не казва за тормоза над родители от децата им. Дъщеря ми е на 35 г. и под влияние на наркотици ми посяга най-редовно, гони ме от къщата, обижда ме, после ми се извинява и ме прибира обратно, за да се грижа за внучето. Аз обаче не издържам, ходя насинена, имам пукнато ребро, но излъгах лекаря, че съм паднала. Какви права имам? Какво мога да предприема? Тя е опасна и за внука ми. Моля, дайте ми съвет…

С болка и надежда,

О.С. 

Въпрос 3:

Здравейте, адв. Николаева!

Грижа се за болния ми родител, който има призната степен на инвалидност в Испания. Дадоха ми кустодия от съда, но няма никакви помощи от т.нар. депенденсия. Аз също имам здравословни проблеми и чакам да ме оперират. В момента съм на паро, което обаче скоро свършва. Към кого мога да се обърна, за да получаваме някаква финансова помощ, тъй като ситуацията ми е трагична.

Благодаря!

Лили Маринова

Въпрос 4:

Уважаема адв. Николаева,

Имам следният въпрос към вас: На 67 г. съм. Имам 13 години стаж в Испания (servisio domestico) и 26 годни стаж в България, където от отдавна съм пенсионерка. Мога ли да се пенсионирам в Испания? Кога? Колко ще получавам? Ако изчакам още 2 години, за да направя 15 г. стаж в Испания, ще има ли разлика в размера на пенсията?

Благодаря предварително!

Георгиева

Въпрос 5:

Здравейте, адв. Николаева!

Имам питане – живея и работя на Канарските острови. Преди няколко месеца пристигна и моето семейство. Извадихме NIE на тримата, за децата социал сегуридат, тръгнаха на училище и до тук всичко е наред. Жена ми има NIE, но й отказват да й дадат номер социал сегуридат. Искат я на работа, но й казват, че без този номер не могат да й направят договор. А пък от социал сегуридат искат предконтракт, за да й го издадат и става един кръг… Какво можем да направим?

Благодаря предварително!

Николов

 

Отговорите на адв. София Николаева (тел. 691 466 305) са публикувани в брой 620 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: