Нова дума

Какви са наказанията при фиктивен договор и последвали парични обезщетения

19 юли 2018

Поради зачестилите случаи на подведени под административна и наказателна отговорност българи във връзка с фиктивни договори за трудово-правни отношения с цел получаване на социални помощи като :обезщетение за безработица (paro), помощи за над 55-годишни, майчинство, субсидии, т.н., напомняме, че според наказателния кодекс в Испания, тези действия подлежат на наказание.

“Член 307, т.

1. Който придобие за себе си или за друго лице, ползване на обезщетения от системата за социално осигуряване, неправомерното му удължаване или улеснява получаването на други чрез грешка, провокирана от симулацията или изкривяването на фактите, или съзнателното укриване на фактите, за които той е длъжен да информира, като по този начин причинява вреда на публичната администрация, ще бъде наказан с глоба от шест месеца до три години затвор.

Когато фактите, с оглед на изгубената сума, използваните средства и личните обстоятелства на автора, не са особено сериозни, те ще бъдат наказани с глоба от шест пъти повече.

В допълнение към посочените санкции, отговорното лице ще загуби правото за получаване на субсидии и правото на ползване на обезщетения или данъчни стимули или социално осигуряване за период от три до шест години.“

Адв. София Николаева

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: