Нова дума

Болничен, обезщетение за безработица, помощи, неправомерно уволнение

zoom Болничен, обезщетение за безработица, помощи, неправомерно уволнение

4 май 2017

Въпрос 1:

Здравейте.

Въпросът ми е към адвокат Николаева. Колко процента трябва да ми плащат при baja por enfermedad común por recaída?

Благодаря.

Тони

Въпрос 2:

Здравейте!

Аз съм пенсионерка. Разболях се в Испания – инсулт на мозъка и удар в ръката. Но не си знаех правата. Моля, помогнете ми какво да направя.

Благодаря ви предварително.

Атанаска Иванова

Въпрос 3:

Уважаема адв. Николаева,

Предстои да изляза на паро поради приключване на трудовия ми договор. Работодателят ще ми изплати обезщетение и финикито, но тук идва и притеснението ми. Мъжът ми получава ayuda familiar, като се взимат под внимание и моите месечни доходи. Сега му предстои подновяване. Обаче, с това обезщетение, което ще получа, доходите ми нарастват и вероятно ще му спрат помощта. От Seguridad Social не могат да ми дадат еднозначен отговор дали съм права. Моля, обяснете дали обезщетението и финикито на съпружеското лице се считат като доходи при определяне на правото на помощ и дали наистина се спра, ако надвишават?

Благодаря предварително!

Елисавета

Въпрос 4:

Здравейте, драга редакция!

Имам едно питане към адв. Николаева. Подадох си документи за paro. Имам 7 години при последния ми работодател по общия режим, като първите 2 години осигуровките ми бяха за непълно работно време. От SEPE обаче изискаха да им донеса договора за тези 2 години, тъй като имало значение дали съм работила през седмицата или в събота и неделя. Ако съм работила събота и неделя, според служителите, обезщетението ми за безработица щяло да бъде по-ниско.

Моля ви, обяснете на какво основание може да стане това и защо има тази разлика?

Благодаря ви предварително!

Илиева

Въпрос 5:

Здравейте! Имам един въпрос към адв. Николаева.Съпругът ми е в болнични от няколко месеца. Претърпя инцидент с камион – по време на работа. Преди няколко дни за първи път шефът му поиска среща и то да му каже, че иска да го освободи от работа. Възможно ли е това, законно ли е, след като все още е в болнични?

Стефка

 

Отговорите на адвокат София Николаева (тел. 691 466 305) са публикувани в брой 579 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: