Нова дума

Помощи за жертви на насилие

9 юли 2015

34 407 души в Испания бяха жертва на насилие през 2014 г., показва официалната статистика, публикувана наскоро от НСИ. От тях 31 538 са жени, а 2869 – мъже.

В тази бройка влизат и двата случая на насилие, които определя испанския НК – violencia de género (насилие на полова основа – физическо и психическо насилие, включително сексуална агресия, заплахи и др. подобни, извършвано от мъж над жена, която е или била негова съпруга, половинка или приятелка, без да са живели заедно) и violencia doméstica (домашно насилие – физическо или психическо насилие, извършвано както от мъже над жени, така и обратното – от жени над мъже, като има връзка между жертва и насилник – деца, родители, съпрузи, братя, сестри и т.н.).

За жертвите на домашно или сексуално насилие испанската държава осигурява редица улеснения по отношение на обезщетения за безработица, субсидии и т.н. Ето повече информация:

Какво да правите, ако работите и станете жертва на насилие?

Може да поискате временно прекратяване на трудовата ви дейност, като работодателят трябва да запази работното ви място, или да напуснете окончателно.

За целта трябва да представите във фирмата в която работите, ограничителна заповед или доклад на прокуратурата, в който е указано, че сте обект на домашно насилие. 

Както временното прекъсване на работа, така и прекратяването на договора, се считат за ситуация на безработица, настъпила не по ваше желание, което ви позволява да подадете документи и да получавате контрибутивно обезщетение за безработица или субсидия, ако нямате достатъчно осигурителен стаж, но отговаряте на останалите общи изисквания за това.

Ако, след временно спиране на работа и след като сте получили паричната помощ за безработица, поискате окончателно да прекратите трудовите си взаимоотношения поради факта, че сте жертва на насилие или поради каквато и да е друга причина, независеща от вас, този период на временно прекратяване на работа ще се счита за осигурителен стаж, който ще бъде използван за ново признаване на правото на обезщетение, като няма да се взима под внимание получената преди това помощ.

 

Пълният текст е публикуван в брой 534 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. dani 16/07/2015

    dano taq pomosht e stimul poveche jeni da si priznavat, che sa jertvi na nasilie. mnogo ot bulgarkite mylghat ot sram a ne trqbva!!!!


  2. Филип 16/07/2015

    Едва ли ще е стимул. Малтретираните жени имат нужда от психолог, за да преодолеят стокхолмския синдром и това, с което са свикнали - "бий ме, обичам те".