Нова дума

Изборният ден в Испания започна. Вижте информация за процеса на гласуване

zoom Изборният ден в Испания започна. Вижте информация за процеса на гласуване

4 април 2021

Избирателните секции в 45 населени места в Испания отвориха врати в 7,00 ч. местно време тази сутрин, за да могат сънародниците да гласуват в изборите за 45-то Народно събрание. (Вижте адресите на секциите в Испания тук.) Заради часовата разлика, трите секции на Канарските острови започват работа с час по-късно от останалите 50 в страната.

Всеки гласоподавател трябва да спазва стриктно противоепидемичните мерки за борба с COVID-19, валидни в съответната автономна област. В избирателната секция влиза само по един човек.

Право да гласуват в парламентарните избори извън страната имат български граждани, които са навършили 18 години към деня на вота включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Могат да гласуват в избрана от тях секция, независимо дали са подали предварително заявление за гласуване или не.

Ето в каква последователност се извършва гласуването в избирателна секция в чужбина:

1) Избирателят представя документ за самоличност – лична карта, паспорт или военна карта (само за военнослужещи) пред члена на секционната избирателна комисия (СИК), който изпълнява дейността по отбелязване на гласуването в списъка за гласуване.

Избирателите се допускат да гласуват и в случаите, когато удостоверяват самоличността си пред СИК извън страната с лична карта или паспорт, чийто срок на валидност е изтекъл в периода след 13 март 2020 г., като не се изисква удостоверение за издаване на лични документи по чл. 263 от Изборния кодекс.

2) В случай че избирателят е включен в списъка за гласуване, секционната избирателна комисия вписва следните данни: ЕГН, номер и вид на документа за самоличност и го допуска до гласуване.

3) Българските граждани с избирателни права, които не са включени в списъка за гласуване в изборите за народни представители, се дописват от секционната избирателна комисия в списъка за гласуване и се допускат до гласуване след представяне на документ за самоличност (Приложение № 22-НС от изборните книжа, което може да свалите от тук).

Член на комисията вписва в списъка за гласуване собствено, бащино и фамилно име; ЕГН; данните от документа за самоличност; постоянен адрес в Република България на избирателя и го допуска до гласуване.

4) След вписване на данните на избирателя в списъка за гласуване, член на СИК откъсва бюлетина от кочана, полага печат на гърба и я предоставя на избирателя за гласуване.

5) Избирателят влиза в кабината за гласуване и там гласува, като:

- поставя знак „Х“ или „V“ с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето с номера на избраната от него партия или коалиция или в квадратчето „Не подкрепям никого“, който изразява по еднозначен начин неговия вот;

- сгъва бюлетината по начин, който не позволява да се вижда поставеният знак и да се разкрие вота му.

6) Избирателят излиза от кабината със сгъната бюлетина и я пуска в урната за гласуване.

7) След като избирателят гласува и се подпише в списъка за гласуване, членът на СИК му връща документа за самоличност и избирателят напуска незабавно изборното помещение.

Припомняме, че изборният ден приключва в 20.00 ч. местно време. Ако все още пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на секционната избирателна комисия установяват техния брой и самоличност. Негласувалите избиратели предават личните си документите на комисията и се допускат до гласуване след 20,00 ч., но не по-късно от 21,00 ч. местно време.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: