Нова дума

Как да познаем измамните обяви за работа в интернет

zoom Как да познаем измамните обяви за работа в интернет

19 септември 2019

Има стотици и хиляди обяви за работа – във вестниците, в интернет, по стълбове и огради, на вратите на магазините и заведенията. Работа, разбира се, предлагат също в бюрото по труда, на т. нар. „Дни на кариерата“ или Job fair, където се организират директни срещи между работодатели и кандидати (лице в лице или чрез специални видеоплатформи).

Много е трудно човек да се ориентира в това море от обяви, които понякога си приличат като две капки вода – работодателят търси млад и мотивиран служител, с иновативно мислене, адаптивен, отдаден на работата и с желание да се обучава. В замяна предлага стимулиращо заплащане, работа в млад колектив, в приятна работна среда, фирмени бонуси и възможности за израстване във фирмата. Липсват или  са дадени съвсем общо подробности за работно време, заплащане, място на работа, какво представляват фирмените бонуси и ред други подробности, които биха ориентирали потенциалния кандидат да изпрати автобиографията си.

Приемаме, че сте наясно какво знаете и можете като професионалист, дали сте съгласен да се преместите в друг град или да пътувате дълго до работното място, дали сте готов да работите на смени и др. Харесвате си обява за работа точно като за вас в популярен интернет сайт за търсене на заетост и решавате да изпратите автобиография.

Винаги преди да изпратите автобиография, прегледайте сайта на компанията, обявила офертата и вижте дали това работно място е публикувано и там и съвпадат ли двете обяви. Възможно е в сайта на компанията да има посочен телефон или лице за контакт или друг мейл, на който да изпратите директно своите документи. Така ще можете да получите допълнителна информация за позицията и CV-то ви няма да попадне сред още десетки и стотици автобиографии. Възможно е също в интернет страницата на компанията да откриете други свободни позиции, които не са обявени в специализирания сайт, където първоначално сте намерили обявата. Освен това, преглеждайки сайта, може да попаднете на съобщение, че предстои предлагането на нова услуга – т.е. вероятно е да предстои откриване на нови работни места.

 

Пълният текст на трудовото аташе Юлиана Николова е публикуван в брой 634 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: