Нова дума

Признават ли се за стаж у нас помощите над 55 г.? Може ли да се получава в България добавката към испанската пенсия?

zoom Признават ли се за стаж у нас помощите над 55 г.? Може ли да се получава в България добавката към испанската пенсия?

24 януари 2019

Продължава сътрудничеството между НОИ и вестник „Нова дума“. След поетия ангажимент от страна на подуправителя на Националния осигурителен институт в България (НОИ) г-жа Весела Караиванова, експерти на институцията да отговарят на читателски въпроси на българите в Испания, в редакцията на в. „Нова дума“ получаваме десетки питания. В този брой публикуваме част от отговорите. Ако и вие искате да зададете своя въпрос, пишете ни на имейл: novaduma@yahoo.es.

Въпрос 1:

Здравейте, драги експерти на НОИ!

Искрени благодарности за полезните отговори, които давате от страниците на нашия вестник в Испания. Моето питане е следното: пенсионер съм отдавна в България (бивш учител). Вече е време да се пенсионирам и в Испания, но ми искат документ УП-2. Аз съм представял такъв документ в НОИ, когато са ми отпускали българската пенсия. Няма ли как двете институция да го обменят служебно? Физически невъзможно ми е да тръгна отново да събирам стажа си, за да го представя в Испания.

Благодаря ви!

Емил Николов

Въпрос 2:

Уважаема редакция, привет!

Бих искала да задам въпрос на експертите на НОИ. Майчинството счита ли се за трудов стаж в България? Предстои ми да се пенсионирам, но без майчинството не ми стигат годините стаж.

Благодаря предварително!

Денка Димитрова

Въпрос 3:

Здравейте!

Моят казус е следният: вече 7 години получавам помощи в Испания за над 55-годишни. Върху тях ми се удържа осигуровка за пенсия. Наскоро разбрах обаче, че България не ги признава за трудов стаж. За такъв се считат само в Испания. Може ли експертите на НОИ да обяснят истина ли е това и ако да – кое налага този факт?

Поздрави!

Борис Христов

Въпрос 4:

Драга редакция,

Може ли чрез вас да попитам експертите на НОИ дали военната служба в България се признава за стаж както у нас, така и при пенсиониране по европейските регламенти? Мъжът ми трябва да подава документи за двете пенсии и искаме да знаем ако войниклъкът се признава за стаж, какво трябва да подготвим и дали да е преведено и легализирано? Ако военната книжка е загубена, какво трябва да се направи?

С благодарност,

Анелия Костова

Въпрос 5:

Здравейте, експерти на НОИ!

Бих искал да попитам защо не може да се получава в България добавката към испанската пенсия, която се дава, ако не стига минималната – complimiento por minimus? Пенсията ми за прослужено време е 70 евро, но за това, че живея в Испания, ми дават още около 400. Ако се прибера в България, ще ми я спрат. Няма ли някакво споразумение между двете държави?

С уважение,

Георги Георгиев

Въпрос 6:

Здравейте!

Имам следното питане към експертите от Националния осигурителен институт: пенсионер съм в България, но продължавам да работя в Испания. Ще ми се преизчисли ли размерът на пенсията у нас на база стажа в Испания?

Благодаря предварително!

Милен Стефанов

 

Отговорите на експертите от дирекция „Европейски регламенти и международни договори“ в НОИ са публикувани в брой 619 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: