Нова дума

Още полезни отговори от експерти на НОИ на въпроси на наши читатели

20 декември 2018

Продължава сътрудничеството между НОИ и вестник „Нова дума“. След поетия ангажимент от страна на подуправителя на Националния осигурителен институт в България (НОИ) г-жа Весела Караиванова, експерти на институцията да отговарят на читателски въпроси на българите в Испания, в редакцията на в. „Нова дума“ получаваме десетки питания. В този брой публикуваме част от отговорите. Ако и вие искате да зададете своя въпрос, пишете ни на имейл: novaduma@yahoo.es.

 

Въпрос 1:

Здравейте!

Във връзка със статия във вестника относно командировани от България служители на отдел „Пенсии“ на НОИ в Испания, желая да отправя запитване към тях чрез Вас. Казвам се Уляна Петрова Китанова и съм родена на 11.08.1956 г. в Благоевград. Искам да Ви попитам относно това кога ще имам право да се пенсионирам в Испания. В България имам натрупан трудов и осигурителен стаж общо 29 г., 11 м. и 16 д., в Испания – над 13 г. трудов договор. Тъй като искам да продължа да живея и да пребивавам дългосрочно в Кралство Испания, искам да знам процедурата, която трябва да премина, документите, които трябва да набавя от двете държави, времето, когато това трябва да се случи и други подробности, имащи отношение към статуса ми.

Благодаря! Очаквам Вашият отговор.

Уляна Петрова

 

Въпрос 2:

Здравейте!

Въпросите ми към експертите на НОИ са:

1. Пуснах си от Испания документи за пенсиониране за пенсия от България. На възраст 61 год. и 2 месеца съм (родена съм на 25.03.1957 г.). Документите ги изпратих на 09.07.2018 г.

Моят въпрос е: може ли някой служител на НОИ да изпрати решението на българския ми адрес (там не живее никой), при условие, че съм посочила адреса си в Испания? Ако това се случи, как да си потърся решението и документите (оригиналите, че и дипломата си изпратих)?

2. Как се прехвърля българска пенсия обратно в България?

Аз изпратих банкова сметка, но тук в INS ми казаха, че не може и ще ми я прехвърлят в испанската банкова сметка. А аз и семейството ми се прибираме догодина завинаги. Напускаме Испания!

Благодаря!

Мария Алексиева, Палма де Майорка

 

Въпрос 3:

Здравейте, уважаема редакция!

Имам следното питане към експертите на НОИ – оказа се, че Испания не признава за трудов стаж годините, в които съм учил военно училище за кадет. Правилно ли е това? Доколкото имам спомен, България ги призна, когато ми отпусна пенсия като военен.

Благодаря предварително!

Симеонов

 

Въпрос 4:

Здравейте, г-жо Караиванова!

Благодаря Ви за възможността да зададем въпроси на експертите в институцията НОИ. Пенсионер съм в Испания, но живея в България. Наскоро установих, че са ми спрели испанската пенсия, защото не съм представила някакъв документ за живот. Откъде мога да го извадя в България, за да важи в Испания? Може ли това да стане в териториалното поделение на НОИ по местоживеене? Има ли нужда от превод и легализация?

Благодаря предварително!

Милка Банкова

 

Въпрос 5:

Здравейте!

Имам въпрос към експертите от НОИ. Мъжът ми получи пенсия по възраст и осигурителен стаж в Испания. Смятаме да се прибираме окончателно в България. Как се прехвърля испанската пенсия? Къде трябва да отидем? Не желаем преводът да минава през банка, заради комисионни по трансфера...

Благодаря!

Поздрав сърдечен!

Мария

 

Отговорите на експертите от дирекция „Европейски регламенти и международни договори“ в НОИ Соня Павлова, Галина Андреева, Деница Начова, Таня Атанасова, Станимира Станева, Маргарита Даскалова, Боряна Боева, Диана Йорданова, под редакцията на директора на дирекцията Евгения Табакова и началниците на отдели Амрита Драганова и Албена Иванова, са публикувани в брой 617 на "Нова дума".

 

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: