Нова дума

Експерти на НОИ отговарят на въпроси на българите в Испания

zoom Експерти на НОИ отговарят на въпроси на българите в Испания

1 ноември 2018

Продължава сътрудничеството между НОИ и вестник „Нова дума“. Във връзка с поетия ангажимент от страна на подуправителя на Националния осигурителен институт в България (НОИ) г-жа Весела Караиванова експерти на институцията да отговарят на читателски въпроси на българите в Испания, в редакцията на в. „Нова дума“ получихме десетки питания. В този брой публикуваме част от отговорите. Ако и вие искате да зададете своя въпрос, пишете ни на имейл: novaduma@yahoo.es.

Въпрос 1:

Привет на всички от вестника на българите в Испания!

Моето питане към експертите на НОИ е свързано с получаването на обезщетение за безработица. Колко време трябва да съм работила в Испания, за да получавам у нас обезщетение за безработица? Какви документи трябва да представя?

Станислава

Въпрос 2:

Здравейте!

Искам да попитам експертите от НОИ откъде се вади формуляр, че нямам право на пенсия, или че не получавам пенсия в България. Искат ми го от бюрото по труда в Испания във връзка с получаването на помощи.

Васил Василев

Въпрос 3:

Здравейте!

За да докажа в Испания положен в България трудов стаж като рехабилитатор, какво трябва да направя? Възможно ли е да се издаде някакво удостоверение от НОИ за професионална квалификация въз основа на стажа ми у нас?

Благодаря предварително!

Даниел Спасов

Въпрос 4:

Уважаема редакция,

Искам да попитам следното: имам инвалидна пенсия в Испания от миналата година, тъй като пострадах при трудова злополука. Мисля обаче да се прибирам окончателно. Какви стъпки трябва да предприема, за да ми признаят инвалидността и в България? Ще имам ли възможност да получавам инвалидна пенсия и у нас?

Предварително благодаря!

Стоян Христов

 

Отговорите на експертите на НОИ са публикувани в брой 614 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: