Нова дума

Вдовишка пенсия от Испания за живеещ в България наследник, помощи над 55 г., формуляр Е-104

zoom Вдовишка пенсия от Испания за живеещ в България наследник, помощи над 55 г., формуляр Е-104

23 март 2017

В новия брой на "Нова дума" съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на читателски въпроси за вдовишка пенсия от Испания за живеещ в България наследник, за помощи над 55 г., за формуляр Е-104 и др. Ако и вие имате питания, свързани с областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания, пишете ни.

Въпрос 1:

Здравейте, г-жо Славчева!

Имам следния въпрос – работя като интерна, но с contrato voluntario, при който не се плащат осигуровки и заплата. Това може ли да служи за пенсиониране?

Благодаря предварително!

Мара

Въпрос 2:

Уважаема г-жо Славчева,

Бих искала да ви попитам как се отпуска вдовишка или наследствена пенсия на лице, което не е живяло в Испания, но е наследило работил в Испания българин?

Предварително благодаря за отговора.

Поздрави!

Ванчева 

Въпрос 3:

Драга редакция,

Моля чрез вас трудовото аташе Елица Славчева да разясни защо доскоро с формуляр Е104 можех да се лекувам в България през отпуските, но от лятото на 2016 година ми казаха, че това не става вече. Защо? Минавам през асистирана репродуцкия (ин витро) в България и за мен беше много важно да признаят осигуровките ми от Испания, за да ме включат временно в системата и да не плащам поне някои изследвания.

Благодаря!

Анонимна

Въпрос 4:

Здравейте, г-жо Славчева!

Имам едно питане към вас. Колко минимум осигуровки по общия режим в Испания може да има една домашна помощница, за да има право на помощи над 55 години?

Благодаря!

Цецка

Въпрос 5:

Здравейте на всички работещи във вестник „Нова дума“!
Казвам се Сузана и съм родена на 26.03.1954 г. Очаквах, че ще се пенсионирам в Испания след 2 г. паро на 26.03.2017 г., но прочетох във вестника, че увеличават годините от 35 г. с 5 месеца още. Парото ми свърши на 29.01.2017 г. Оставам на помощи, но не знам дали ще ми ги дадат, след като съпругът ми работи и получава около 1300 евро месечно. Знаете, че ипотека, разходи и заеми (prestamo) не влизат в сметката. Дали имам някаква възможност да се пенсионирам поне в България, ако взема стаж от Испания, тъй като в България имам само 26 години?

След това ще мога ли да се пенсионирам в Испания и дали вземането на стаж от Испания за България ще намали пенсията ми в Испания?

Моля също така да обясните какво значи принудително пенсиониране на 61 г. и 5 месеца. Аз ще мога ли да се възползвам?

Много ви благодаря!

С уважение,

Сузана

 

Отговорите на Елица Славчева – съветник по трудовите и социални въпроси в Посолството на Р. България в Мадрид, са публикувани в брой 576 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: