Нова дума

Предпенсиониране и помощи след обезщетение за безработица

zoom Предпенсиониране и помощи след обезщетение за безработица

12 януари 2017

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. Сега отговорите са за предпенсиониране и помощи след обезщетение за безработица. Ако и вие имате питания, пишете ни

Въпрос 1:

Здравейте!
Обръщам се за съвет и предварително благодаря с много топли чувства на в. „Нова дума“ за възможността, която дава на читателите за компетентен отговор на всеки зададен въпрос.

Благодаря на всички участници в списването на вестника за богатата информация, която ни предоставят. Този вестник пълни душата на българския имигрант, жаден за глътка роден въздух,

Благодаря, благодаря, благодаря!
Ето и моят въпрос:

Казвам се Йорданка Димчева. На 4.01.2017 г. навърших 63 г. и желая да се предпенсионирам в Испания (voluntario – на 63 г.).

Получавам пенсия от България (pensión por jubilación) от 04.09.2014 г. с български стаж 29 г. и 9 месеца. В Испания съм осигурявана на 8-часов работен ден като empleada de hogar – 5 г. и 11 месеца. Подписвам се в SEPE от май 2014 г., щом ме дадоха на „baja“. Открива ми се възможност да работя като продавачка, като замествам моя роднина в един супермаркет (по здравословни причини заминава в България) за няколко месеца – 3 или 4. Ще работя по общия режим на осигуряване, който включва и „paro“. Когато титулярката се върне, най-вероятно ще ме дадат на „baja“ и пак ще трябва да се запиша като безработна в SEPE.

Въпросът ми е: при положение, че съм осигурявана само 3 или 4 месеца по общия режим и се зачисля като безработна в SEPE, ще имам ли право на предпенсиониране (voluntario) в Испания, като навърша 63 г. възраст (при 36 г. осигурителен стаж общо за пенсия от България и Испания)?

Достатъчни ли са 3-4 месеца да работя или трябва да търся още възможности за работа по общия режим на осигуряване?

При същите условия имам ли право на помощ за 55 г. (субсидия от 426 евро), ако ми откажат предпенсиониране?

Сърдечно благодаря!

Йорданка Димчева,

Мадрид

Въпрос 2:

Здравейте!
Много се радвам на вестник „Нова дума“. За мен той е не само полезен, но и мой приятел. Когато го чета, сякаш се свързвам с родината си. Носталгията ме мъчи напоследък, с напредването на годините. На 62 г. съм и съм на паро, което свършва в края на януари 2017 г. Тъй като съпругът ми работи все още в Испания, ще имам ли право на помощ, тъй като за пенсия ми трябват още около 2 години до 15 г. стаж. В България не мога да се пенсионирам, тъй като имам само 25 г. стаж и ми казаха, че ако взема стажа от Испания, ще загубя испанската пенсия.

Моля д ами отговорите как стоят нещата.

Благодаря предварително!

С уважение,

Сузана Ст. Ангелова, Валядолид

Въпрос 3:

Здравейте!

На 45 години съм. Подадох молба за Renta Activa de Inserción. Като български документи съм подал удостоверение за семейно положение и членове на семейството, преведени със апостил в България. Aктовете за раждане на децата ми са преведени от заклет български преводач в Мадрид. Разполагам със европейски формуляр U006. INEM ми отказват Renta Activa de Inserción, защото Удостоверението за семейно положение, въпреки че е легализирано, не било преведено от заклет преводач от MAEC (Ministerio de los Asuntos Exteriores i cooperación ). Aктовете на децата ми, въпреки че са преведени от заклет български преводач в Мадрид, не се признават, защото заклетият преводач не бил упълномощен от MAEC. Намирам се в Барселона от 10 години. Никога до сега несъм имал проблем с испанска институция.

Имам 30 дни за да обжалвам.

Моля, обяснете ми какви документи трябва да връча на господата от INEM.

Альоша Филипов

 

Отговорите на трудовото аташе Елица Славчева са публикувани в брой 571 на "Нова дума".

 

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: