Нова дума

Предпенсиониране в Испания и пенсиониране в България

17 ноември 2016

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на читателски въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. В този брой питанията са за предпенсиониране в Испания, за пенсиониране в България и за инвалидни пенсии. Ако и вие имате въпроси, пишете ни.

Въпрос 1:

Здравейте, драга редакция!

Имам няколко въпроса към трудовото аташе Елица Славчева. Те са във връзка с пенсионирането. Сега съм на 64 г. и работя в строителна фирма. Имам 9 години стаж в Испания. Бих искал да попитам следното:

1. Мога ли да се пенсионирам 1 година по-рано? С какъв процент ще бъде намалена пенсията ми до навършване на 65 г.? Къде се подават документите?

2. Мога ли да получа полагащото ми се paro наведнъж?

3. Мога ли са подам документи за предпенсиониране преди да приключи договорът ми за работа – т.е. октомври т.г.?

4. Какво трябва да направя, за да получавам пенсията си в България?

Благодаря предварително!

Иванов

Въпрос 2:

Здравейте!
Искам да благодаря предварително на редакцията за всички въпроси, които задаваме, и тя ни отговаря и помага. За всичко ви благодаря отново!

Имам следния въпрос: бих искала да знам какви документи и формуляри трябва да си изкарам от Испания, за да ги представя в пенсионното в България, защото ми предстои пенсиониране през декември? И обратното – искам да питам за брат ми, който е пенсионер в България: какъв документ му трябва за Испания?

Моля за пълен отговор!

Благодаря!

Димитрова

Въпрос 3:

Уважаема г-жо Славчева,

Имам следния въпрос: почти съм на пенсионна възраст, в края на годината ще навърша 65 години. Към момента на пенсионирането ми стажът ми в Испания ще бъде 13 години и 1 месец. По време на кризата останах без работа и се наложи да си замина в България. След 4 години престой се върнах отново и вече една година работя. Ще се отрази ли по някакъв начин това на пенсията ми?

Благодаря Ви!

Стефка Николаева

Въпрос 4:

Здравейте, драга редакция!

От 2 години не живея в Испания, но както всички, така и аз следя промените в испанското пенсионно законодателство. Имам навършени 63 години и 8 месеца. В България вече съм пенсионерка с комплектуван стаж от България и Испания общо 34 години и 8 месеца – от България 26 години и от Испания 11 години и 8 месеца. Въпросът ми е кога ще мога да се пенсионирам в Испания? Според испанския закон би трябвало да се пенсионирам на навършени 65 години, т.е. след 1 година и 4 месеца. Осигуровката ми към Seguridad Social в Испания е до месец юни 2013 г. До навършване на 65 г. ще има пауза от около 5 години. Ще влияе ли това върху отпуснатата пенсия? Стажът, който се изисква, расте всяка година, ще може ли да си закупя такъв, ако е необходимо, и откъде – от Испания или от България?

Предварително благодаря и чакам компетентния ви отговор!

Нина Йотова

Въпрос 5:

Здравейте, г-жо Славчева!

Благодаря ви за отговорите, които давате от страниците на нашия вестник. Тук получавам пенсия за инвалидност. Имам възможност да започна работа с договор в България, която е съвместима с решението за инвалидността ми на лекарската комисия тук. Може ли да ми кажете дали ще ми спрат испанската пенсия, ако се прибера у нас?

Предварително благодаря!

Марин Гошев

 

Отговорите на Елица Славчева са публикувани в брой 567 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: