Нова дума

За формуляр U1, за инвалидни пенсии и за последиците от делото „Сомова“

zoom За формуляр U1, за инвалидни пенсии и за последиците от делото „Сомова“

6 октомври 2016

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. Ако и вие имате питания, пишете ни

Въпрос 1:

Уважаема г-жо Славчева,

Може ли да разясните каква е процедурата, след като едно лице получи степен на инвалидност първо в Испания – и съответно инвалидна пенсия, да направи същото и в България? Какви документи са необходими и ще му отпуснат ли пенсия и там?

Очаквам отговора ви с нетърпение.

Поздрави!

Мария Ганева

Въпрос 2:

Здравейте!

За да получавам обезщетение за безработица, ми изискват преносим документ U1, за да докажа стаж от България. Бихте ли разяснили за какво точно служи този документ, каква информация съдържа и как се вади? Има ли случай, при който, заради информацията в него, Испания може да ми откаже субсидията?

Благодаря предварително!

Вероника Славова

Въпрос 3:

Здравейте, г-жо Славчева!

От 2014 г. работя в Барселона с трудов договор. В края на миналия месец бях освободен от работодателя ми, поради изтичане на договора. Мисля да се прибирам окончателно в България. Какви документи трябва да извадя от Seguridad Social, за да бъде признат трудовият и осигурителен стаж и да имам право на обезщетение за безработица у нас? Кои от тях трябва да бъдат преведени и легализирани? 

Благодаря предварително!

Емил

Въпрос 4:

Здравейте, г-жо Славчева!

Какви документи трябва да представя пред институциите в България , за да ми бъдат признати всички осигуровки за работата ми в Испания по трудов договор ? Не трябва ли това да става по служебен ред? Моля, кажете кои конкретно са формулярите, които трябва да извадя в Испания и дали това може да направи упълномощено лице?

Поздрави!

Даниела

Въпрос 5:

Уважаема г-жо Славчева,

Пенсионирах се у нас преди 5 години, но без да прекъсвам работа тук. Тогава това е било нарушение, но този факт го разбрах доста по-късно. Сега, когато тръгна да подавам документи за пенсиониране в Испания, от България ще засекат ли, че съм работил и ще ме накарат ли да върна пенсиите със задна дата? Понеже решението по делото „Сомова“ е от миналата година, затова се притеснявам.

Поздрави!

Петър Петров

 

Отговорите на Елица Славчева са публикувани в брой 564 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: