Нова дума

Работните часове на домашните помощници; субсидии за над 55 г.; получаване на испанска пенсия в България

Работните часове на домашните помощници; субсидии за над 55 г.; получаване на испанска пенсия в България

28 април 2016

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. Ако и вие имате питания, пишете ни

Въпрос 1:

Здравейте!

Моля, ако има възможност, да дадете информация за инвалидните пенсии, по-точно за годините стаж в Испания!

Благодаря!

Лазарина Йорданова

Въпрос 2:

Здравейте, г-жо Славчева!

Преди 5 години се пенсионирах с минимална испанска контрибутивна пенсия за 16 години трудов стаж тук. Миналата година решихме със семейството ми да се приберем в България. Получавам си пълната пенсия тук. Наскоро обаче получих писмо, че трябва да представя декларация за получаване на испанската пенсия в България. Не знам обаче откъде да взема такава декларация и къде да я заверя. Моля ви, разяснете, защото предполагам, че има и други хора, които са в моето положение.

Благодаря предварително!

Поздрави!

Тонка

Въпрос 3:

Уважаема г-жо Славчева,

Благодаря ви за изчерпателните отговори, които давате от страниците на нашия вестник „Нова дума“. Имам няколко питания във връзка с помощите за над 55 години:

1. Помощите над 55 г. признават ли се за трудов стаж при пенсиониране?

2. Ако не отговарям на условията за предпенсиониране, до кога ще получавам помощта?

3. Получавайки субсидия за над 55 г., мога ли да се пенсионирам в България и ще ми спрат ли помощта?

4. Българската пенсия отразява ли се на размера на помощта над 55 години?

Ще очаквам отговорите ви! Благодаря предварително!

Поздрави!
Йордан Ангелов

Въпрос 4:

Здравейте!

Моят случай е следният: работя и ме осигуряват в servicio doméstico. Като си поръчах vida laboral наскоро, видях, че реално осигуровките ми са за повече часове – по 48 часа седмично. Давам си сметка, че реалните осигуровки трябва да са за 40 часа седмично, но всички къщи, в които работя, искат да ме осигуряват и няма как да им кажа да не го правят. Искам да попитам – ще последва ли нещо от това, че имам повече осигуровки от необходимото? Ще има ли някаква санкция за мен?

Благодаря!
Василка 

Въпрос 5:

Драга редакция,

Моля да отправите моето питане към съветника по трудови и социални въпроси в посолството Елица Славчева.

Трябваше да се пенсионирам в България, но служителката в НОИ каза, че няма да ми признае стажът от Испания и трябва да си купя 2 години. Заплатих колкото ми казаха, подадох документите за пенсия, в които все пак написах, че имам 7 години в Испания. Наскоро получих решението, в което ме уведомяват, че ми отпускат пенсия на база осигуровките в България и в Испания, без да взимат предвид купените 2 години стаж. Искам да попитам може ли да ми бъдат възстановени парите за купения по грешка стаж в България и ако да, каква е процедурата?

Благодаря!

Николова

Въпрос 6:

Уважаема г-жо Славчева,

Моля да ми обясните какво трябва да предприема в следния казус: осигурявам се по общия режим в Испания от 2011 г. до момента. На 59 г. съм. В България имам стаж само първа категория и мислех, че е достатъчен за пенсиониране там. При почивката ми у нас миналата година, познати ме насочиха към едно бюро за консултиране при пенсиониране в Пловдив и с моя случай се зае една жена. Според нейните сметки не ми достигаха 3 години стаж, за да се пенсионирам, използвайки първата категория. Обясних й, че работя в момента в Испания и че имам стаж, който би трябвало да се прехвърли за изчисляване на пенсия у нас. Тя ми каза да проверим дали можем да вземем един европейски формуляр. Дъщеря ми веднага попита в Seguridad Social й казали, че го дават само когато лицето е прекратило трудова дейност в Испания, а моят случай не е такъв. Консултантката в Пловдив ми каза, че е най-добре да си купя тези три години. Направих го, подадохме документи, пенсионираха ме. До тук добре. Но като споделих с приятелки в Испания как е станало пенсионирането ми в България, една от тях ми зададе доста логични въпроси: Как купувам стаж в България за период, в който съм работила в Испания? Като тръгна да се пенсионирам в Испания и докажа стаж от България, Seguridad Social ще ме засече ли, че за едно и също време имам стаж и в двете държави и ако да, какво ще последва? Аз нямам отговор и затова ви моля вие да ми разясните.

Благодаря предварително!

Мария Димитрова

Въпрос 7:

Уважаеми редактори и екип на в. "Нова дума"!

Четейки въпросите, отправени към съветника по трудови и социални въпроси към Българското посолство г-жа Елица Славчева и отговорите, дадени от нея, реших да отправя въпрос, който ме касае лично.

Работя в болница в Комунидад де Мадрид от години. Имам признат клас за времето, работено тук (trienios). Има ли Европейски конвенциум, според който могат да се признаят за клас и antigüedad годините, работени в България? Ако има такъв, бихте ли ми го посочили, за да зная какви действия да предприема?

Благодаря ви!

Желая ви здраве, благоденствие и успехи в личен и професионален план!

С уважение,

Петранка Павлова

 

Отговорите на Елица Славчева са публикувани в брой 554 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. На вниманието на адв. София Николаева:: Адв. Николаева, и двете ни деца завършиха висшето си образование в Мадрид, университет "Комплутенсе", и двамата останаха да работят в Мадрид, не по специалностите, които са завършили, но имат работа и се справят донякъде. От разговори с тях разбираме със съпруга ми, че по-скоро ще ни вземат при тях, да се грижат за нас, защото сме на 67 и 77 г.,с трудов стаж 45 г. и 52 съпруга ми, отколкото да се върнат в България. Въпросът, който ни интересува е: приравняват ли се българските пенсии към испанските, защото идвайки в Испания ние сме си направо социално слаби и трябва да разчитаме на социални помощи от испанска страна, ако имаме право на такива и на помощта на децата ни.Моля да ни разясните какви са правата ни като пенсионери, защото в скоро време действително ще се нуждаем от помощ. Благодаря Ви предварително и моля да ми отговорите на посочения и-мейл адрес.


  2. stefka nikolaeva 23/06/2016

    Уважаема, госпожа Славчева, имам следния въпрос: Почти съм на пенсионна възраст,в края на годината ще навърша 65 години.Към момента на пенсионирането ми, стажа ми в Испания ще бъде 13 г. 1м. По време на кризата останах без работа и се наложи да си замина в България.След 4г.престой се върнах отново и вече една година работя.Ще се отрази ли по някакъв начин това на пенсията ми? Благодаря Ви !