Нова дума

Експерти на НОИ отговарят на въпроси на българите в Испания

Експерти на НОИ отговарят на въпроси на българите в Испания

1 ноември 2018

Продължава сътрудничеството между НОИ и вестник „Нова дума“. Във връзка с поетия ангажимент от страна на подуправителя на Националния осигурителен институт в България (НОИ) г-жа Весела Караиванова експерти на институцията да отговарят на читателски въпроси на българите в Испания, в редакцията на в. „Нова дума“ получихме десетки питания. В този брой публикуваме част от отговорите. Ако и вие искате да зададете своя въпрос, пишете ни на имейл: novaduma@yahoo.es.

[ Още ]

Документи за БГ пенсиониране в Испания, формуляри от България за помощи тук, Е-104, вдовишка пенсия

Документи за БГ пенсиониране в Испания, формуляри от България за помощи тук, Е-104, вдовишка пенсия

20 септември 2018

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. В този брой питанията са за българско пенсиониране чрез Seguridad Social, формуляри за помощи тук, Е-104, вдовишка пенсия и др. Въпрос 1: Здравейте! Имам няколко питания към съветника по трудови и социални въпроси Елица Славчева: 1. Внесох в Сегуридад сосиал документи за българска пенсия. Забравих да впиша УП. Иначе изпратих документите. За тях това проблем ли е? Ще ми се разгледат ли документите от София или ще ми ги върнат, че аз да ги в пиша на ново? Ако може да ми отговорите, ще съм ви благодарна! 2. Защо искат банкова сметка в Испания, при положение, че аз искам да си получавам парите в България? Това е българска пенсия, а не Испанска? 3. Тази служителка ме таксува по техните закони и за три месеца трябва да прекратя работа, тъй като ще съм пенсионирана. Аз обяснявам, че мен на мен ми се пада по техните закони на 67 г. да се пенсионирам... Аз съм работеща мед. сестра и имам договор индефенидо... И се опасявам да не ме освободят предсрочно, защото съм пенсионерка… 4. Не искам да коментирам лошото и арогантно отношение към нас на тези служители... Благодаря предварително. Мария, Плама де Майорка

[ Още ]

Експерти на НОИ отговарят на въпроси на българите в Испания

Експерти на НОИ отговарят на въпроси на българите в Испания

6 септември 2018

Във връзка с поетия ангажимент от страна на подуправителя на Националния осигурителен институт в България (НОИ) г-жа Весела Караиванова експерти на институцията да отговарят на читателски въпроси на българите в Испания, в редакцията на в. „Нова дума“ получихме десетки питания. Ако и вие искате да зададете своя въпрос...

[ Още ]

Окончателен списък на лицата, записали се за консултациите с експерти на НАП и НОИ в Мадрид

22 юни 2018

Службата по трудови и социални въпроси към българското посолство в Мадрид предостави окончателен списък на лицата, записали се за консултациите с българските експерти на 23 и 24 юни. Началният час и в двата дни е 10.30 ч., като има и следобедни консултации, които започват в 15.00 ч.

[ Още ]

Списък на лицата, записали се за консултациите с експерти на НАП и НОИ в Мадрид

19 юни 2018

Службата по трудови и социални въпроси към българското посолство в Мадрид предостави списък на лицата, записали се до 19 юни за консултациите с българските експерти. Ако искате и вие да присъствате, може да се обадите на тел. 699 972 422, за да се запишете.

[ Още ]