Нова дума

Окончателен списък на лицата, записали се за консултациите с експерти на НАП и НОИ в Мадрид

22 юни 2018

Службата по трудови и социални въпроси към българското посолство в Мадрид предостави окончателен списък на лицата, записали се за консултациите с българските експерти на 23 и 24 юни. Началният час и в двата дни е 10.30 ч., като има и следобедни консултации, които започват в 15.00 ч.

[ Още ]

Списък на лицата, записали се за консултациите с експерти на НАП и НОИ в Мадрид

19 юни 2018

Службата по трудови и социални въпроси към българското посолство в Мадрид предостави списък на лицата, записали се до 19 юни за консултациите с българските експерти. Ако искате и вие да присъствате, може да се обадите на тел. 699 972 422, за да се запишете.

[ Още ]

Как да се запишете за срещата с експерти на НАП и НОИ в Мадрид

24 май 2018

Планирано е посещение на експерти от НАП и НОИ за срещи с българи на 23 и 24 юни (събота и неделя) в Мадрид. Темите, които ще се разискват, са следните: - пенсии за старост, пенсии за инвалидност, наследствени пенсии (вдовишки и сирашки). Пенсии по Европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност.

[ Още ]

Отговори на въпроси от срещата за пенсии и трудови права в Барселона – част II

Отговори на въпроси от срещата за пенсии и трудови права в Барселона – част II

19 април 2018

Въпрос: От 1 месец работя като домашна помощница на 4-часов работен ден с договор. Ако се осигурявам на това работно време в продължение на 5 години до навършване на 65 г. и 6 месеца, пенсията ми социална ли ще бъде? На 59 г. съм със стаж 32 г. и 9 м. в България.

[ Още ]

Отговори на въпроси от срещата за пенсии и трудови права в Барселона – част I

Отговори на въпроси от срещата за пенсии и трудови права в Барселона – част I

5 април 2018

Въпрос: През юни ще навърша 64 години, работя като шофьор на камион и досега имам 13 години стаж в Испания. Това лято ще се пенсионирам в България. В Испания ще се пенсионирам на 65 г. и 10 месеца, според справка в Сосиал Сегуридад. Тогава ще направя 15 години стаж в Испания и ще имам ли право на пенсия според испанските закони? В България имам 28 години трудов стаж, от които 13 години и 8 месеца като военен, които се приравняват към 3 категория.

[ Още ]