Нова дума

Задължителната вноска за втора пенсия у нас и работещите в чужбина

6 февруари 2014

Въпрос: Здравейте, г-н Сапарев! Благодаря ви за точните информации, които ни предоставяте от страниците на „Нова дума”. Бих искала да ви попитам за допълнителното пенсионно осигуряване в частен пенсионен фонд в България. Сега съм на 33 години. Имам около 6 години трудов стаж у нас и си спомням, че във фирмата, в която работех през 2001 г., ни записаха в някакъв пенсионен фонд. Само че от 2006 г. живея и работя в Испания и – логично – не се осигурявам в България. Следователно – нямам вноски в този частен пенсионен фонд. А доколкото имам спомен, втората осигуровка за пенсия е задължителна (единствено в България е така, според информацията в интернет, във всички останали страни е доброволна). Въпросът ми към вас е какво става с всички български граждани, родени след 1959 г., които работят в чужбина и съответно – не правят вноски за т.нар. втора пенсия у нас? Да не стане така, че един ден да ни кажат, че дължим всичките тези пари накуп… Благодаря ви предварително! Поздрави! Моника Димитрова

[ Още ]

Какво да правим при временна нетрудоспособност

9 януари 2014

Раймонд Сапарев отговаря на въпроси от областта на трудовото законодателство и разяснява какви права имат работещите с договор при временна нетрудоспособност.

[ Още ]

Въпроси на читатели и отговори от г-н Сапарев

12 декември 2013

Наследствени и инвалидни пенсии, срокове за пенсиониране, осиновяване са част от темите, които вълнуват читателите на "Нова дума". Разясненията са от г-н Раймонд Сапарев.

[ Още ]

Инвалидни и вдовишки пенсии. Предсрочно пенсиониране

14 ноември 2013

Съветникът по трудови и социални въпроси в посолството на Република България в Мадрид - Раймонд Сапарев, отговаря на читателски питания и разяснява въпроси от областта на трудовото и социално законодателство.

[ Още ]

Получаване на испанско паро в България и пенсиониране тук

17 октомври 2013

Съветникът по трудови и социални въпроси в посолството на Република България в Мадрид - Раймонд Сапарев, отговаря на читателски питания и разяснява въпроси от областта на трудовото и социално законодателство у нас и в Испания. В този брой полезната информация е за получаване на испанско паро в България и за пенсиониране тук.

[ Още ]