Нова дума

Ще спрат ли помощта за над 55 г. заради предсрочно пенсиониране?

Ще спрат ли помощта за над 55 г. заради предсрочно пенсиониране?

17 април 2014

„Фирмата, в която работеше съпругът ми, обяви фалит през 2009 г. След като използва парото си, му беше разрешено да получава субсидиите за лицата, навършили 55 г. Искаме да знаем (както вероятно и други наши сънародници) дали промяната на закона от месец юли 2013 г. за намаляване на крайната възрастта за получаване от 65 на 63 години се отнася за всички или само за тези, които са получили право да я получават след тази дата?” Отговор на въпроса на Веска Димитрова дава трудовото аташе в посолството в Мадрид Елица Славчева.

[ Още ]

Получаване на обезщетение за безработица в България, пенсии и здравни осигуровки

Получаване на обезщетение за безработица в България, пенсии и здравни осигуровки

20 март 2014

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши питания и разяснява въпроси от областта на трудовото и социалното законодателство. Ако и вие се нуждаете от консултация, пишете ни.

[ Още ]

Задължителната вноска за втора пенсия у нас и работещите в чужбина

6 февруари 2014

Въпрос: Здравейте, г-н Сапарев! Благодаря ви за точните информации, които ни предоставяте от страниците на „Нова дума”. Бих искала да ви попитам за допълнителното пенсионно осигуряване в частен пенсионен фонд в България. Сега съм на 33 години. Имам около 6 години трудов стаж у нас и си спомням, че във фирмата, в която работех през 2001 г., ни записаха в някакъв пенсионен фонд. Само че от 2006 г. живея и работя в Испания и – логично – не се осигурявам в България. Следователно – нямам вноски в този частен пенсионен фонд. А доколкото имам спомен, втората осигуровка за пенсия е задължителна (единствено в България е така, според информацията в интернет, във всички останали страни е доброволна). Въпросът ми към вас е какво става с всички български граждани, родени след 1959 г., които работят в чужбина и съответно – не правят вноски за т.нар. втора пенсия у нас? Да не стане така, че един ден да ни кажат, че дължим всичките тези пари накуп… Благодаря ви предварително! Поздрави! Моника Димитрова

[ Още ]

Какво да правим при временна нетрудоспособност

9 януари 2014

Раймонд Сапарев отговаря на въпроси от областта на трудовото законодателство и разяснява какви права имат работещите с договор при временна нетрудоспособност.

[ Още ]

Въпроси на читатели и отговори от г-н Сапарев

12 декември 2013

Наследствени и инвалидни пенсии, срокове за пенсиониране, осиновяване са част от темите, които вълнуват читателите на "Нова дума". Разясненията са от г-н Раймонд Сапарев.

[ Още ]