Нова дума

Могат ли да ме принудят да работя на полето, ако съм на борсата?

zoom Могат ли да ме принудят да работя на полето, ако съм на борсата?

8 април 2020

Вчера испанското правителство одобри с кралски указ мерки за по-гъвкаво включване на имигранти и безработни (регистрирани в борсите по труда) в земеделската кампания за бране на плодове. Събирането на реколтата започва след няколко седмици и поради ограниченията във връзка с извънредното положение и затварянето на границите липсват между 75 000 и 80 000 души работна ръка. Вестник „Ел мундо“ дава отговори на основните въпроси, които вълнуват хората.

Кой може да участва в кампанията?

Правителството планира безработните, които са бенефициенти на парично обезщетение, да могат да се включат в събирането на реколтата срещу съответното заплащане, като същевременно продължат да получават субсидията си от държавата. Така те биха имали втори източник на доходи, който би допълвал това, което вече получават. Чуждестранните работници, легално пребиваващи в Испания, с резиденция, валидна до 30 юни, както и младите чужденци на възраст от 18 до 21 години, да получат разрешително за работа и пребиваване в Испания (или удължаване на срока му), ако решат да се присъединят към кампанията за бране на плодове.

Доброволно ли е включването в беритбата?

Да. Идеята е да се компенсира липсата на работна ръка и безработните да могат да съчетаят своите обезщетения с възможността за получаване на доходи чрез селскостопанска работа. Хората, които отговарят на условията за включване в  кампанията и искат да заемат някое от тези временни работни места, могат да го направят „абсолютно доброволно“, уверяват от Министерството на земеделието.

А ако съм засегнат от ERTE?

Работниците, засегнати от временното регулиране на заетостта – ERTE, което породи кризата с коронавируса, не могат да се възползват от тази мярка за работа в селското стопанство, тъй като – според правителството, – те вече имат финансово покритие.

В кои автономни области има работа по събиране на реколтата?

Идеята на правителството е мярката да е съвместима с ограниченията на движението на жителите на Испания, свързани с извънредната ситуация. Затова наетите работници ще бъдат в района на общината, в която има кампания, или в съседните, „за да се избегне разселването“. По този начин хората, чиито адреси са в близост до местата, където се извършва беритбата, могат да се възползват от мярката. Изисква се работодателят да гарантира по всяко време наличието на подходящи средства за превенция разпространението на COVID-19.

Как можете да се кандидатства?

Свободните работни места ще бъдат съобщени от фирмите и работодателите на Обществените служби по заетостта (SEPE) в автономните области. Това е и институцията, която ще ги обяви за бенефициентите.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: