Нова дума

Как лесно и бързо се вади Certificado de prestación actual от SEPE

zoom Как лесно и бързо се вади Certificado de prestación actual от SEPE

6 април 2020

Обществената служба по заетостта в Испания (Servicio Público de Empleo Estatal, SEPE) предостави няколко възможности за получаване на сертификат, с който да докажете, че отговаряте на условията за помощите/мораториумите за наем и ипотека. Припомняме, че тези социални мерки бяха приети от правителството във връзка с извънредното положение за ограничението на разпространението на коронавируса. Документът се нарича Certificado de prestación actual и е само един от необходимите документи за достъп до финансова подкрепа, кредит или временно спиране на плащането на кредита за ипотека или на месечните вноски за наем. Важно! Този сертификат ще ви даде информация и дали са продължили автоматично субсидията ви за безработица, която се подновява на 6 месеца.

За да се сдобиете с него, трябва да влезете в Sede Electrónica в интернет страницата на SEPE. След това изберете петата опция: Obtenga un certificado sobre su prestación и кликнете най-отдолу върху Obtención de certificados. Може да го направите по два начина:

1. С дигитален сертификат, с електронно DNI (ако сте испански гражданин) или с CL@VE; или

2. Като изберете опцията Pin Teléfono Móvil (ако не разполагате с нито една от трите форми за удостоверяване на самоличността си по електронен път). Следващата стъпка е да кликнете на предпочитания от вас начина за вадене на сертификата и да продължите натам.

Да предположим, че искате да го направите с номера на телефона си. Избирате съответно тази опция и след това в полето Usuario трябва да попълните номера на документа си за самоличност – N.I.E. за чужденци – резиденти в Испания, или N.I.F. за испански граждани, а в полето Teléfono  – телефонния си номер. Има и контролен код за сигурност, чиито символи трябва да попълните в последното поле. След това натискате бутона ACCEDER. Изпращат ви един код като SMS на посочения телефонен номер и трябва да го попълните като следваща стъпка. После кликвате върху Aceptar и ви се отваря нов прозорец, от който да изберете сертификата (от общо 6), който ви е необходим в случая – De prestación actual. Отваря ви се нов прозорец с името ви и номера на документа за самоличност. Натискате бутона MOSTRAR и след него OBTENER. Сертификатът веднага започва да се сваля във формат .pdf и е готов за изпращане или разпечатване. Той съдържа информация за вида на обезщетението за безработица, което получавате (контрибутивно или не), за периода, за който е отпуснато, за осигурителната основа, върху която е изчислено, за месечния му размер и др.

По същия начин може да извадите и други сертификати, като веднъж влезли в системата, не е необходимо да искате нов код като SMS. Достатъчно е само след като сте получили сертификата за актуалното си състояние, да кликнете на бутона SALIR и така се връщате към началното меню.

От него може да изберете и други видове сертификати, според това какъв ви е необходим:

-          De situación: указва дали към датата, на която го искате, сте или не сте бенефициент на обезщетение или субсидия за безработица. Също така чрез него може да проверите дали вече сте включен в ERTE, одобрено от SEPE.

-          De importes por periodo: дава информация за полученото обезщетение или субсидия за безработица за конкретен период от време, който може сами да изберете.

-          De IRPF 2019: сертификат за данъчните удръжки, необходим за представяне на данъчна декларация за доходите на физическите лица през 2019 г.

-          De importes anuales: указва размерът на получените за 1 година назад пари като обезщетение или субсидия за безработица.

-          Importes pendientes de percibir: дава информация за дните и сумите, които бенефициентът на помощта за безработица трябва да получи.

Ако обаче не разполагате с електронен подпис, нито пък с мобилен телефон, има още един вариант да получите сертификата. Трябва да се обадите на тел. 900 81 24 00 (безплатен) или на 901 11 99 99 (платен, не може да го наберете с безплатни минути от оператора си) и да поискате да ви го издадат. След това ще ви го изпратят по пощата на домашния ви адрес. Вижте тук още телефони за връзка с Обществената служба по заетост във вашата провинция.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. yoana 28/04/2020

    здравейте. На мен не ми праща смс, показва, че трябва номера ми е да е регистриран в официна де емплео и аз определено съм регистрирана.


  2. yoana 28/04/2020

    При втори опит излезна съобщение servicio temporalmente no operativo, intente mas tarde. Дано го оправят :)


  3. НОВА ДУМА 30/04/2020

    В последните дни страницата е претоварена, тъй като излязоха много решения за ЕRTE и всеки проверява. Дано скоро да успеете да влезете. Поздрави!