Нова дума

Подаваме данъчна декларация до 30 юни 2020 година

zoom Подаваме данъчна декларация до 30 юни 2020 година

1 април 2020

Данъчната кампания Renta 2019 ще продължи до 30 юни 2020 г., освен ако заради извънредното положение не я удължат до септември, каквото предложение се появи наскоро. Само до обяд в първия ден на деклариране на доходите на физическите лица за миналата година – 1 април, са подадени с 15% повече декларации (общо 432 000), в сравнение със същия период преди 12 месеца.

В сайта на  може да проверите фискалните си данни и да консултирате черновата на данъчната декларация чрез референтен номер, дигитален сертификат, Cl@ve PIN, чрез мобилното приложение на Agencia Tributaria или чрез системата REN0 (вижте инфо по-долу).

Може също така да представите декларацията си, ако прецените, че черновата ви устройва и няма нужда да искате среща в офис на данъчната агенция. Лично или по телефона може да подадете декларацията си от 13 май насетне.

Ето кои са основните моменти на данъчната кампания тази година:

Кой трябва да представя декларация за доходите на физическите лица (IRPF)?

От испанската приходна агенция уточняват, че задължени да подадат декларация за IRPF са всички физически лица, които живеят в страната, с малки изключения.

Не трябва да представяме декларацията, ако брутните доходи от трудова дейност през 2019 г. са по-високи от 22 000 евро/годишно, когато са получени от един работодател/платец,

Лимитът за брутния доход пада на 14 000 евро/годишно (и това поражда задължение за подаване на декларация) при следните условия:

- когато доходите от трудова дейност са от повече от един платец, като сума, получената от втория, третия и т.н. общо, надхвърля 1500 евро/годишно;

(Имайте предвид, че ако сте сменили работата един път, вече имате двама платци за годината. Ако сте работили няколко месеца, а през останалото време сте получавали обезщетение, също имате двама платци. Обезщетенията за безработица и майчинството, които изплаща държавата, са доходи от втори източник. Българската пенсия или пенсията от друга държава също се счита за втори източник на доходи.

Така че ако през 2019 г. сте работили само на едно място, но сте получавали след това „паро” или майчинство, и приходът от втория и следващите източници е над 1500 евро, сте задължени да подадете декларация.)

14 000 евро/годишно е лимитът и:

- когато получавате компенсаторни пенсии на съпруга/та си или анюитети за храни, които не са освободени;

- когато платецът на трудовия доход не е задължен да прави удръжки;

- когато се получават пълни удръжки от трудова дейност, при условие, че се запази фиксиран процент.

(Има и други особености, свързани с приходи от отдаване под наем, спестявания, държавни ценни книжа и др., върху които не се спираме и за които трябва да се консултирате с Данъчната агенция.)

Важно е да се знае, че автономните области имат правомощия да приемат свои регионални данъчни облекчения, затова е добре всеки да се запознае с особеностите на територията, където живее.

Облекчения има и ако сте член на синдикатите, както и ако имате договор з анаем на свое име.

Други случаи, в които е задължително подаването на декларация, са следните: когато лицата имат доходи от недвижими имоти, от държавни ценни книжа, получават субсидии за придобиване на защитени или общински жилища, както и други капиталови печалби, получени от публична помощ. Какви са лимитите – може да проверите в сайта на Данъчната агенция.

Как да проверим данните си

Има няколко основни начина, по които да осъществите връзката си с данъчната агенция в Испания: чрез електронно DNI (испански граждани) или дигитален сертификат (всички останали); чрез Cl@ve PIN или чрез т.нар. número de referencia.

Най-популярният начин е чрез референтен номер, който се получава, след като във формуляра на страницата на данъчната агенция се попълни личните данни и номер на документ за самоличност, както и цифрите, които фигурират в квадратче номер 505 на миналогодишната данъчна декларация. Той обаче служи само за представяне на декларацията, но не и за модификация, ако не сте съгласни с черновата й.

Платформата RENTA WEB е универсална и позволява достъп чрез смартфон, таблет, уеб страницата на агенцията, а от 13 май, когато започват личните срещи за подаване на декларацията – и в офисите.

В нея се влиза чрез споменатите по-горе начини и тя позволява да поискате черновата, да включите членове на семейството си към вашата декларация или да модифицирате данни, както и накрая да я представите и потвърдите.

Разбира се, можете да изготвите и своя собствена декларация – сами, чрез посещение с предварително записан час в данъчната служба или като платите неголям хонорар на адвокат, хестория и т.н. Така изготвената декларация се подава от 13 май натам.

С пълна сила продължава да работи и системата за помощ по телефона, която се нарича Plan Le Llamamos, и може да бъде поискана от физическото лице чрез предварителен час. Тя бе разработена от испанската данъчна агенция и пусната за първи път преди две години. Чрез нея се получава обратна връзка с данъчните служители – те ви позвъняват, за да може да направите декларацията си по телефона.

За какво ни е нужна данъчната декларация

Дори и да не сте длъжни да подадете декларация, добре е да поискате данъчната агенция да ви приготви т.нар. „чернова” (borrador – вариант на декларацията, съобразно данните, с които данъчните власти разполагат). Ако излезе, че трябва да доплащате данъци, просто не потвърждавайте черновата – все едно тя не е съществувала. Ако обаче е във ваша полза или дори да трябва да внесете малка сума, направете го, защото този документ може да ви потрябва в много ситуации:

- когато децата ви кандидатстват за детска градина или училище;

- когато кандидатствате за някои видове помощи за безработни;

- когато искате банков заем и др.;

- когато каните на гости чужденец от страна извън Европейския съюз и др.

Какво е новото тази година

Една от новостите тази година е, че идентифицирането на данъчния адрес на данъкоплатците е опростено. Той вече не се показва както досега на първата страница на черновата, а се появява в отделен раздел от останалата част от декларацията, в която данните могат да бъдат актуализирани.

Цялата информация, свързана с имотите, притежавани от данъкоплатеца, независимо дали е собственик или бенефициент, също е консолидирана в един раздел.

Има промяна и в данъчното облагане на наградите. Тази година има специален данък върху наградите на определени лотарии и залози. Наградите, чиято пълна сума е равна или по-малка от 20 000 евро, ще бъдат освободени за финансовата 2019 година.

Ето по-важните дати в тазгодишната кампания:

От 1 април до 30 юни (00.00 ч.):

- Подаване на декларациите за Renta и Patrimonio 2019 по интернет или по телефона. Това може да стане на интернет адрес: www.agenciatributaria.es или чрез мобилното приложение APP “Agencia Tributaria”. Телефонно обслужване по въпроси, свързани с кампанията, може да получите на тел. 901 33 55 33 или 91 554 87 70 (от понеделник до петък, от 9 до 19 ч., целогодишно).

От 5 май до 29 юни:

- Записване на час за представяне на декларацията лично в някой от офисите на данъчната агенция. Това може да стане на интернет адрес: www.agenciatributaria.es, чрез мобилното приложение APP “Agencia Tributaria” или чрез телефоните 901 22 33 44 и 91 553 00 71 (от понеделник до петък, от 9 до 19 ч.).

- Записване на час за телефонна асистенция чрез системата Plan Le Llamamos. Това може да стане на интернет адрес: www.agenciatributaria.es, чрез мобилното приложение APP “Agencia Tributaria”, чрез автоматичните телефони 901 12 12 24 и 91 535 73 26 или чрез телефоните, на които се свързвате с оператор: 901 22 33 44 и 91 553 00 71 (от понеделник до петък, от 9 до 19 ч.).

От 7 май до 30 юни:

- Промяна и представяне на декларациите на лицата, записали се за това чрез Plan Le Llamamos. В уговорения предварително ден и час служител на данъчната агенция се свързва с вас, за да уточните всички детайли по декларацията ви и да я подадете.

От 13 май до 30 юни:

- Започват личните срещи със служители на данъчната агенция за представяне на годишната данъчна декларация, след като сте си взели предварителен час по споменатия по-горе начин. На тази среща служител ще ви представи декларацията ви и ще може да уточните с него всички подробности за евентуални промени и потвърждаване.

25 юни:

- Краен срок за предоставяне на банковата сметка, ако искате в нея да ви внесат сумата, която трябва да ви върнат (т.нар. domiciliación bancaria).

29 юни:

- Последният ден за записване на час за телефонно обслужване или за лична среща в агенцията.

30 юни:

- Приключва кампанията Renta 2019.

За повече информация: www.agenciatributaria.es

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: