Нова дума

В неделя местим стрелките с час напред

zoom В неделя местим стрелките с час напред

27 март 2020

И тази година ще преминем към лятно часово време за пореден път, въпреки гласуванията смяната да отпадне. Сега трябва да преместим стрелките с един час напред в 2:00 часа сутринта на 29 март (неделя).

За първи път в Европа лятното часово време се въвежда през 1916 г., a у нас това става през 1979 г. Смяната на зимното с лятно часово време е започнала, за да се пести електроенергия и енергоносители, но и да се използва повече светлата част на деня.

В последните години дебатът за местенето на стрелките е на дневен ред и в Европейския парламент. През миналата година евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия смяната на часовото време да бъде прекратена, като дадоха време на държавите членки да се синхронизират до 2021 г.

До 1 април 2020 г. страните членки трябва да уведомят Еврокомисията кое време избират – лятното или стандартното, популярно като зимно часово време. ЕК си запазва правото, ако има проблеми и държавите не са успели да се синхронизират, директивата да бъде отложена или отменена.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: