Нова дума

Как да подадем документи за паро в условията на извънредно положение

zoom Как да подадем документи за паро в условията на извънредно положение

24 март 2020

Извънредното положение в Испания остави без работа голям процент от живеещите в страната. Докато някои чакат работодателите и държавата за своето ERTE („Временно регулиране на заетостта“, Expediente de Regulación Temporal de Empleo) и не трябва да минават през бюрата по труда, защото фирмите подават документите автоматично, други вече са освободени или уволнени и е нужно сами да изискат обезщетението за безработица, което им се полага. Ако разполагате с дигитален сертификат, с електронно DNI (за испанските граждани) или с CL@VE, процедурата е доста по-бърза и проста чрез Sede Electrónica на SEPE, но ако нямате, вижте какво може да направите:
От днес Обществената служба по заетост (SEPE) улесни гражданите, като въведе електронен формуляр за предварително искане на индивидуалното обезщетение за безработица по време на мерките за COVID-19. Той е достъпен на адрес: https://sede.sepe.gob.es/SolicPrestIndividualWeb/flows/solicitud?execution=e1s1 и след като го попълните и изпратите, служител на SEPE ще се свърже с вас в някой от следващите дни, за да потвърдите подадените данни и да завършите подаването на документите. От институцията уточняват, че формулярът не е окончателната молба за отпускане на обезщетението, а е само предварителна процедура за това, тъй като – както вече Ви информирахме, – офисите на бюрата по труда в цялата страна не приемат граждани.

Във формуляра има задължителни данни, които трябва да попълните: имена, номер NIE, провинция и населено място, както и актуален номер на телефон. След натискане на бутона Enviar Solicitud, ще получите информация, че молбата ви е изпратена успешно, заедно с номера й. Запазете го, ако служителят на SEPE, който впоследствие се свърже с вас, го поиска за потвърждение.

Повече информация може да получите на новия безплатен телефона на SEPE: 900 81 24 00.

Припомняме обаче, че искането на обезщетението е втората стъпка за всяко безработно лице. Първата е да се регистрира като търсещо работа (demandante de empleo) в Oficina de Empleo на автономната област, в която живее. Те също са затворени за граждани и има различни варианти за това от дистанция. За Мадрид, например, отскоро функционира формуляр за предварителна регистрация. Той се намира на адрес: https://www.comunidad.madrid/tramites-rapidos-desempleo и след попълването му ще трябва да изчакате служител на борсата да се свърже с Вас за окончателно завършване на процедурата.

Тук може да откриете информация за мерките във всяка една автономна област, като повече също предлагат този улеснен формуляр за регистрация като безработен: http://sepe.es/HomeSepe/COVID-19/informacion-covid-19-cc-aa.html

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: