Нова дума

Какво покрива застраховката на дома?

zoom Какво покрива застраховката на дома?

24 октомври 2019

Според данните на Асоциацията на застрахователите (Unespa), 72% от испанските домакинства имат застрахован дом.

Застраховката на дома – най-честата след задължителната застраховка за колата, – покрива непредвидени случаи като пожар, кражба, случайно счупване на стъкло… Но в много случаи (в зависимост от компанията и наетия продукт) включва и покритие, което не всеки знае и често се пропуска.

Осем малко известни покрития на домашната застраховка:

1. Храна, развалена от спиране на тока. Ако при прекъсване на тока не по ваша вина  храната в хладилника се е развалила, може да успеете да възстановите разходите, които сте похарчили за новите покупки. Няколко застрахователни полици включват тази евентуалност. Условието е прекъсването на електроенергия да надвишава шест часа.

2. Повреди, причинени от домашен любимец. Застраховката на дома може да ви помогне в случай, че кучето ви е развалило градината на съседа. Има някои полици, които включват защита за домашни любимци. В допълнение, те не се ограничават до покриване на щетите, които могат да доведат до други разходи, но и някои разходи, произтичащи от грижите за тях (ветеринарна медицина, лечение и др.), както обяснява Unespa.

3. Кражба на чантата. Ако докато вървите по улицата, ви откраднат чантата, трябва да разберете дали домашната ви застраховка може да се погрижи. Някои полици включват кражба извън дома, при условие че е станало с насилие. Има ограничения, тъй като бижутата или скъпите предмети не биха били гарантирани в обща полица. За тях се изисква отделна застраховка.

4. Репатриране и удължаване на пътуването поради болест. Да се разболееш извън Испания е неудобство и още повече, ако се влезе в болница. Но домашната застраховка може да се погрижи за разходите, породени от заболяването. Обикновено ще ги платите, а застрахователят ще ви възстанови сумата по-късно, след представяне на медицински свидетелства и фактури. Разбира се, покриването на разходите не е неограничено и всяка полица има таван.

5. Ключарска услуга. Има застраховки, които покриват услугата на ключар (24 часа), макар и не при всички обстоятелства. Обикновено това се прави, ако сте оставили ключовете вътре или ако вашите ключове са откраднати. Полицата покрива и разходите, ако ключарят сменя повредена ключалка при опит за грабеж. Необходимо е да има оплакване до полицията. Услугата обаче не се покрива, ако ключалката е повредена от неправилна употреба.

 

Пълният текст е публикуван в брой 636 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: