Нова дума

Как да си запазим час за консулството в Барселона

zoom Как да си запазим час за консулството в Барселона

11 септември 2019

Консулската служба в Барселона вече е факт. Тя отвори врати за граждани на 10 септември и предоставя по-лесен и бърз достъп до консулски услуги, като подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност, извършване на нотариални заверки на пълномощни и декларации, получаване на актове за гражданско състояние и др.

Адресът на задграничното ни представителство, което е с консулски окръг автономна област Каталуния и автономна област Арагон, е: Avinguda de la Riera de Cassoles, 54, 08012 Barcelona, точно до metro Lesseps (L-3) и е близо до популярната туристическа забележителност Park Güell в Barrio Vila de Gracia.

Приемното време е от понеделник до петък, от 9.00 ч. до 12.30 ч.

От екипа на консулството уточняват, че от понеделник до четвъртък се приемат заявления за документи за самоличност, пълномощни, декларации, сертификати и документи по гражданско състояние, а в петък се извършват бракосъчетания (без последния петък от месеца) и се приемат заявления за визи, за документи за придобиване и отказ от българско гражданство, както и ще се връчват готови документи.

Предоставянето на консулски услуги става само по предварително записан час, който се запазва по един от следните начини:

- Онлайн, на интернет адрес: https://www.consulatebg.eu/book – за подаващите заявления за български лични документи, като преди това се попълва формуляра на адрес: https://www.consulatebg.eu/apply. Попълненото по електронен път заявление генерира уникален QR-код, който се попълва в полето UIN при запазването на часа. Заявлението се разпечатва на хартиен носител и се представя лично в Консулската служба. Служителите преглеждат и сравняват предоставената информацията, снемат биометрични данни (снимка, подпис и пръстови отпечатъци) и приемат заплащането на услугата съобразно утвърдените тарифи за нови БДС. За издадените документи гражданинът се информира от https://www.consulatebg.eu/status, след което се явява в приемното време на Консулската служба за тяхното получаване.

- На електронния адрес на консулството: Consulate.Barcelona@mfa.bg до 17:00 ч. на предхождащия посещението ден/дни. При наличие на свободен час гражданите получават потвърждение по електронната поща, което следва да носят разпечатано или да покажат на телефон. Ако за поискания ден няма свободни часове, ще им бъде предложен първият възможен час за друг ден;

- По телефона на консулството: 937 969 950 – между 15:00 ч. и 17:00 ч. на предходния ден/дни.

В първия работен ден на консулството в Барселона – 10 септември, шестима наши сънародници са се възползвали от услугите на новото дипломатическо представителство. Четирима са подали заявления за документи за самоличност, а двама са получили заверки на пълномощни.

Според МВнР откриването на консулството в Барселона ще допринесе значително за подобряването на консулското обслужване на българските граждани, пребиваващи в Североизточната част на Кралство Испания.

Припомняме, че решението за откриване на консулство на Република България в Барселона беше взето от Министерския съвет в началото на месец май, по предложение на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. През февруари обаче Инициативен комитет на българи в Каталуния с председател Иванка Иванова внесе в българските институции петиция с искане за отваряне на дипломатическо представителство на страната ни в Каталуния, подписана от над 3500 души. Гражданската активност получи заслужени поздравления от министър Захариева по време на среща на заместника й Георг Георгиев със сънародници в Каталуния.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: