Нова дума

Как се отстоява правото да се виждат внуците

zoom Как се отстоява правото да се виждат внуците

1 август 2019

Традиционно бабите и дядовците играят важна роля (много често и икономическа) в семейството, особено в отглеждането на внуците. Връзката между внуци и баби и дядовци невинаги е нормална – особено след развод на родителите или кончината на един от тях.

В такъв случай може по съдебен път да се признае правото на бабите и дядовците да посещават внуците си и да бъдат с тях. Със законът 42/2003 бяха променени Гражданският кодекс и Гражданският процесуален закон относно семейните отношения между внуци и баби и дядовци. Какво предвиждат измененията?

• В случай на раздяла или развод на родителите, договорът може да включва режим на посещения и комуникация на детето с бабата и дядото.

• Това право съществува не само при раздяла на родителите, но и в случай на родителска незаинтересованост или отсъствието на единия от тях.

• В случаите, когато родителите не могат да се грижат за децата, бабите и дядовците имат предимство пред други роднини и близки за поемане на грижите за тях.

• В случаи на малолетни в режим на приемна грижа, бабите и дядовците също имат право на режим на посещения и връзки. Това право е ограничено, когато се засягат различни интереси. Винаги се дава предимство на интереса на малолетния. Интересът на бабите и дядовците и родителите е важен, но само докато е полезен за детето.

По принцип отношенията между бабите и дядовците и внуците са полезни за децата, но има случаи, в които не е така.

 

Пълният текст е публикуван в брой 632 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: