Нова дума

Права на пътуващите със самолет – II част

18 юли 2019

Медиите и социалните мрежи в България избухнаха наскоро, след като стана ясно, че на едно 17-годишно момиче, пътуващо само от Мадрид до София, му е отказан достъп до борда на самолет на авиокомпания WizzAir поради продадени повече билети и липса на място в летателната машина.

Какви са правата ни при подобен случай и още полезна информация по отношение на пътуващите със самолет – вижте във втората част на публикацията.

 

ОТКАЗАН ДОСТЪП НА БОРДА

Могат да ви откажат достъп на борда ако за вашия полет са продадени повече от наличните места или:

- По съображения за сигурност или здравни причини (например, ако не сте информирали предварително авиокомпанията за остри алергии) или ако нямате нужните документи за пътуване.

- Ако не сте използвали полета на отиване от резервация, която съдържа отиване и връщане.

- Ако не сте използвали други полети от резервация, съдържаща последователни полети.

- Ако нямате необходимите документи за вашия домашен любимец, когато пътува с вас.

Ако сте се представили навреме на гишето за регистрация с валидна резервация за полет и пътни документи и ви откажат достъп до борда поради дублиране на места или оперативни причини и ако не сте се отказали доброволно от мястото си, имате право на:

- компенсация:

Винаги трябва да получите компенсация, ако са ви отказали достъп на борда.

Ако разстоянието е до 1500 км, сумата е 250 евро. Ако разстоянието е повече от 1500 км в рамките на ЕС и всички други полети между 1500 и 3500 км, обезщетението е 400 евро. При разстояние повече от 3500 км, компенсацията е в размер на 600 евро.

Ако са ви отказали достъп на борда, тъй като авиокомпанията, изпълняваща свързващия полет, е преценила, че ще пристигнете твърде късно за качване на този полет (поради закъснение на първия ви полет), имате право на компенсация.

Ако авиокомпанията ви е предложила премаршрутиране и сте достигнали крайната си дестинация със закъснение от 2, 3 или 4 часа, компенсацията може да бъде намалена с 50%.

 

Пълният текст е публикуван в брой 631 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: