Нова дума

Как сами да подадем жалба срещу авиокомпания?

zoom Как сами да подадем жалба срещу авиокомпания?

18 юли 2019

Три са авиокомпаниите, които изпълняват директни полети между Испания и България. Ето как директно – без да минавате през фирми, които прибират процент от обезщетението, – може да подадете оплакване в случай на закъснение, отмяна или отказан достъп до борда на самолета:

Bulgaria Air – трябва да свалите формуляра на ЕС за жалби от сайта на ГД ГВА – https://www.caa.bg, да го попълните, подпишете, сканирате и да го изпратите на имейл адрес: crfb@air.bg. От там ще обработя документите ви и ще ви отговорят в срок от 2 месеца. Ако жалбата е основателна, ще получите информация за обезщетението или предложение, например за безплатен билет отиване и връщане по избрана от вас дестинация в избрано от вас време.

В сайта на ГД ГВА има възможност и за онлайн подаване на жалба.

Ryanair – компанията има специална електронна форма, която обаче е само на английски език и трябва да бъде попълнена онлайн, като се прикачат съответните документи, доказващи закъснението, отмяната на полета или овърбукинга. Трябва и документ с номер на банкова сметка. Формулярът е достъпен на адрес – https://eu261expenseclaim.ryanair.com. Ако жалбата ви е основателна, сравнително бързо ще получите извинение и уведомление, че парите ще бъдат преведени в банковата ви сметка.

WizzAir – този авиопревозвач също има електронна форма за оплаквания. Тя е на адрес https://wizzair.com/es-es/informacion-y-servicios/quejas-y-elogios/#/, но имайте предвид, че за да я попълните, трябва да влезете с потребителското име и с паролата, с които е направена резервацията за билета.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: