Нова дума

Права на пътуващите със самолет – I част

zoom Права на пътуващите със самолет – I част

4 юли 2019

Лятото започна със закъснения на някои полети между Испания и България. В разгара на сезона нека си припомним какви са правата ни като пътници и как можем да ги потърсим.

Правата на пътуващите със самолет в ЕС се регулират основно от Регламент (ЕК) 261/2004 и се прилагат:

- Ако вашият полет е в рамките на ЕС и се изпълнява от авиокомпания от ЕС или от страна извън Съюза.

- Ако вашият полет пристига в ЕС от страна извън Съюза и се изпълнява от авиокомпания от ЕС.

- Ако вашият полет тръгва от ЕС за страна извън ЕС и се изпълнява от авиокомпания от ЕС или от страна извън Съюза.

- Ако не сте получили обезщетение (компенсация, премаршрутиране, помощ от авиокомпанията) за свързани с полет проблеми при това пътуване съгласно действащото законодателство на страна извън ЕС.

ЕС означава 28-те страни от ЕС, включително Гваделупа, Френска Гвиана, Мартиника, Реюнион, Майот, Сен-Мартен, Азорските острови, Мадейра и Канарските острови, както и Исландия, Норвегия и Швейцария. В ЕС не влизат Фарьорските острови, остров Ман и Aнгло-нормандските острови

ОТМЕНЕН ПОЛЕТ

Отмяна е налице, когато:

- вашият първоначален полет е отменен и вие сте прехвърлен на друг полет по разписание;

- самолетът е излетял, но е бил принуден да се върне на летището и вие сте прехвърлен на друг полет;

- вашият полет пристига на летище, което не е вашата крайна дестинация, посочена на билета, освен ако: сте приели премаршрутиране (при сравними условия на транспорт при най-ранна възможност) до вашата първоначална крайна дестинация или до друга дестинация, уговорена с вас. Този случай се счита за закъснение, а не за отмяна.

- Летището на пристигане и летището на първоначалната крайна дестинация обслужват същия град или регион. Този случай се счита за закъснение, а не за отмяна.

Ако полетът ви е отменен, имате право на възстановяване на заплатената сума, премаршрутиране или връщане, както и право на помощ и право на компенсация. Компенсация се дължи, ако сте информиран по-малко от 14 дни преди датата на заминаване. Авиокомпанията е длъжна да докаже, дали и кога сте били лично информиран, че полетът е отменен. Ако случаят не е такъв, можете да се свържете с националния орган във вашата страна за по-нататъшна помощ.

Компенсация обаче не се дължи, ако превозвачът може да докаже, че отмяната се дължи на извънредни обстоятелства. Въздушният превозвач трябва да докаже това, като представи например извлечения от дневници или доклади за произшествия. Въздушният превозвач следва да представи тези доказателства на компетентния национален орган, както и на засегнатите пътници в съответствие с националните разпоредби относно достъпа до документи.

 

Пълният текст е публикуван в брой 630 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: