Нова дума

Новости в данъчната кампания

zoom Новости в данъчната кампания

21 март 2019

Данъчната кампания 2018/2019 ще започне на 2 април и ще приключи на 1 юли.

От 15 март Данъчната агенция предоставя на разположение на данъкоплатците техните фискални данни с актуализирано приложение за мобилни телефони и таблети.

Новост през тази година е премахването на възможността да се представя в данъчната служба чернова на декларацията на хартия. Оказва се, че през 2016 г. само 727 данъкоплатци са използвали този вариант. Вместо това, декларацията трябва да бъде подадена по електронен път чрез интернет, в електронната централа на Държавната агенция на данъчна администрация, по телефона, или в офисите на Данъчната агенция, като за последната опция трябва предварително да се поиска ден и час.

Данъкоплатци, които предпочитат агенцията да им се обади за представянето на декларацията, могат да си насрочат среща от 1 април – чрез интернет или по телефон, докато онези, които искат да се явят лично, могат да го сторят след 14 май.

Очевидно този вариант е генерирал дублирания на представянето, които по-късно трябвало да се отстраняват и да предизвикат закъснения в случай на връщане. Досега можеха да представят декларацията чрез дигиталната платформа на Данъчната агенция, да свалят модела и да попълнят декларацията преди да я потвърдят, така че данните се регистрираха и оставаха в базата от данни на данъчната администрация.

 

Пълният текст е публикуван в брой 623 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: