Нова дума

Германия планира затягане на правилата за имигрантите от ЕС

Германия планира затягане на правилата за имигрантите от ЕС

4 септември 2014

Германското правителство представи проектозакон за намаляване на „социалните туристи” от държави в Европейския съюз, като обяви, че ще експортира тези, които злоупотребяват с щедрата германска социална система, и няма да допуска завръщането им в страната за период от пет години, предаде „Ройтерс”.

Кабинетът обяви, че предлага мерки за затягане на миграционните разпоредби за онези европейски граждани, които идват да живеят и работят в Германия. Новината беше съобщена в момент, в който в страната се отправят обвинения, че бедни имигранти от България и Румъния идват в Германия, за да злоупотребяват с германската система за социални осигуровки.

На пресконференция в Берлин германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че правителството предлага шестмесечен срок за пребиваване за европейските граждани, които стоят без работа в Германия. Само на онези, които докажат после, че имат перспектива да получат работа, ще бъде удължено разрешителното за пребиваване.

Де Мезиер отбеляза, че европейски граждани, за които се подозира, че са злоупотребили с германската социална система, може да стават обект на забрана за повторно влизане в страната. „Вярваме, че можем да поемем контрола върху този проблем и в същото време да запазим свободата на движение в ЕС”, подчерта той.

Германският министър обясни, че според новото предложение, граждани от ЕС, които злоупотребяват с германската социална система, може да бъдат осъдени на до три години затвор или да бъдат глобени, ако бъдат признати за виновни за предоставяне на неверни или непълни информации за статута си на пребиваване в страната.

Германия ще въведе и по-внимателен контрол на хората, опитващи се да получат осигуровки. Томас де Мезиер заяви, че Германия по принцип подкрепя правото на гражданите да се придвижват свободно в ЕС. Той обаче припомни, че някои германски градове са много затруднени от големия приток на бедни европейски граждани, по-специално от България и Румъния.

 

Пълният текст е публикуван в брой 512 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: