Нова дума

Защо не се признават за стаж в България помощите над 52 години от Испания

zoom Защо не се признават за стаж в България помощите над 52 години от Испания

7 ноември 2019

Доста българи над 55 години доскоро (а вече и над 52 години), работили в Испания, получават субсидия за безработни за тази категория. Върху сумата се удържат осигуровки за пенсия. Те обаче се признават за стаж само тук, но не и в друга държава от ЕС. Въпросът „защо“ е намирал отговор на страниците на вестника ни няколко пъти, както и по време на информационните срещи с експерти, които организирахме в Мадрид, Фуенлабрада, Барселона и Торехон де Ардос. Тъй като във Фейсбук има много подвеждаща информация по темата и дори бенефциентите българи биват призовавани да се включат в колективни искове срещу НОИ, предлагаме на вашето внимание единствената информация от източника – експертите на българския осигурителен институт:

Когато едно лице подаде заявление за отпускане на пенсия по българското законодателство и посочи, че има осигурителни периоди, завършени по законодателството на държава-членка, удостоверяването на тези осигурителни периоди се извършва чрез утвърден формуляр, който се разменя само между осигурителните институции на двете държави-членки. В този формуляр съответната осигурителна институция посочва продължителността на осигурителни периоди, които конкретното лице е придобило по нейното законодателство. Някои осигурителни институции на държави-членки, в това число и на Испания, посочват периодите, които са придобити от лицето по нейното законодателство за преценка право на пенсия и тези, които са придобити само за изчисляване размера на пенсията. Тези периоди могат да са с еднаква продължителност и да се припокриват по време, а може да са и с различна продължителност и съответно да не съвпадат по време. Преценката за това кои осигурителни периоди се удостоверяват за преценка право на пенсия и кои само за изчисляване размера на пенсията, какъвто е случаят с предпенсионните обезщетения по испанското законодателство, се извършва от осигурителната институция на държавата, по чието законодателство са придобити въз основа на нейното национално законодателство.

От своя страна, принципът на сумиране на осигурителни периоди, установен в чл. 6 от Регламент 883/2004 на Европейския парламент и на Съвета за координация на системите за социална сигурност, изисква периодите, за които е подадена информация от други държави-членки, да се сумират така както са потвърдени, без да се поставя под въпрос тяхното качество. Поради тези причини, за длъжностното лице в Националния осигурителен институт не съществува възможност при преценка право на пенсия на дадено лице да вземе предвид осигурителните периоди, потвърдени от чужда компетентна институция за право на пенсия, в различен от посочения размер (например посочени само за изчисляване на размера на пенсията).


Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


 1. Prof.YKirilov 21/11/2019

  Kum Refakzija,Kim novata redaktorka,publikuva te materializar me mnogo polezni Za emigrante me publikuva kulturni subitija otro zivota na Utvurdeni kulturni i nauchni Asoziazii.Suvetite dadeni otnosno,stazove,documento i Dr..Imigrantite mogat da vzemat otro Ispanski Instituciones po-aktualni i po-verni.


 2. Монклер 23/11/2019

  Егати неграмотника и се пише професор. Нищо не ти се разбира кво пишеш/ю. Айде скрий се в нафталина и не се показвай повече.


 3. Prof.YKirilov 23/11/2019

  Njama da vlizum v polémica v prostashkija komentirat na Monkler


 4. Славчо 22/02/2020

  Професоре, ако наистина си такъв, за какъвто се представяш, защо не пишеш на кирилица


 5. bobi67ples 26/03/2020

  Здравеите
  Някои може ли да ме информира дали в ИНЕМ признават 2 те години стаж от казармата от България за помощи над 52 години. В момента чакам за Е205 от БГ за потвърждаване на стажа, но преди да изпратя документите в ИНЕМА ми казаха че в Испания не признавали стажа от сервисио милитар. Благодаря


 6. НОВА ДУМА 27/03/2020

  Здравейте, Боби! Трябва да имате минимум 15 г. трудов стаж между България и Испания, от които поне 6 да сте се осигурявали срещу безработица. Българският стаж се доказва с формуляр U1, който се изисква по служебен път. Това е удостоверение за социалноосигурителни периоди, които да бъдат взети под внимание при изчисление на обезщетения за безработица. Когато подавате документи за помощи над 52 г., вие само указвате, че имате стаж в друга държава от ЕС. Двете институции - НОИ и SEPE, помежду си уточняват вашия стаж, така че трябва да изчакате отговора от тях. При въпроси, може да се обърнете към НОИ в България: тел. +359 2 902 0506 Поздрави и успех!


 7. Dochka 05/11/2020

  Здравейте, в момента съм в период на искане на помощ за възрастни над 52г съм. В Бг съм в процес на пенсиониране. Испанският seguridad social не превежда стражът ми от Бг, въпреки, че от Inem са го искали два пъти. Според информацията в Интернет, трябва да ми признаят годините от Бг и да допълнят това, което ми липсва за да станат 15год и да ми отпуснат тази помощ. Изпратиха ми писмо, в което ми съобщават, че нямам 15г стаж в Испания и затова не ми отпускат тази помощ. Питането ми е:проблем ли е, че в Бг. използвам бг. стажа си за пенсиониране и затова ми отказват тази помощ?


 8. Liudmila 07/11/2020

  Работя домашна помощничка,имам договор за работа но договорър ми е само за пенсия нямам право на обезщетение за безработица в Испания,мога ли със работния ми стаж от България и с този тука за домашна помощничка да кандидатствам за помощи в Испания,имам две години стаж в Испания с този договор,посъветва ме какво мога да направя
  Благодаря


 9. Liudmila 07/11/2020

  Работя домашна помощничка,имам договор за работа но договорър ми е само за пенсия нямам право на обезщетение за безработица в Испания,мога ли със работния ми стаж от България и с този тука за домашна помощничка да кандидатствам за помощи в Испания,имам две години стаж в Испания с този договор,посъветва ме какво мога да направя,за да кандидатствам за помощи за над 55 години
  Благодаря


 10. anton 07/11/2020

  здравеите искам да попитам бяах пенсиониран 15 години тия години счиат ли се за стаж


 11. НОВА ДУМА 12/11/2020

  Здравейте, Дочка! Ако все още сте в срока на обжалване на отказа, пишете в рекламацията, че имате право на помощта по Европейски регламент 883/2004 и институцията може да изиска стажа ви от България посредством формуляр U1 (Declaración de periodos de seguro que deben contabilizarse al calcular la prestación por desempleo). Ако и това не помогне, обърнете се към SOLVIT център в България. Поздрави!


 12. НОВА ДУМА 12/11/2020

  Здравейте, Людмила! За имате право на помощта над 52 г., трябва да имате в испания осигуровки по общия режим, не като домашна помощница. Стажът от България може да го прехвърлите, но само за да допълни трудовите ви периоди в Испания. На теория от SEPE искат 90 дни стаж по общия режим, но много често на практика се оказва, че не е достатъчен и хората получават откази. Ако успеете да си вземете час за бюрото по труда, най-добре е да се информирате на място. Поздрави!