Нова дума

Кой чужденец има право на неконтрибутивна пенсия

20 юни 2019

За много чужденци регистрирането в една испанска община (padrón municipal) е достатъчно, за да имат достъп до медицинско обслужване, образование и социални помощи. Досега този padrón municipal им даваше правото и при определената от закона възраст да получават т.нар. „неконтрибутивна пенсия“ (pensión de jubilación no contributiva), която се отпуска на всички граждани, навършили 65 години и живели в Испания най-малко 10 години. (За повече информация вижте брой 628 на „Нова дума“.)

Една скорошна присъда на Върховния съд постанови, че чужденците не могат да искат от Социалното осигуряване pensión de jubilación no contributiva само с регистрацията в общината. „Регистрирането не доказва, че чужденецът е живял 10 години в нашата страна с разрешение за пребиваване (permiso de residencia)“, каквото е изискването на закона. Регистрирането на чужденците няма същата доказателствена стойност, каквато има за испанците, сочи съдът. Един от членовете на Върховния съд е бил с „особено мнение“ и настоявал да остане досегашната практика.

Поводът за присъдата е случаят с едно кубинско семейство, което е получило испанско гражданство през 2012 година. То е поискало неконтрибутивна пенсия. Отказът е с аргумента, че двамата не са живели легално в Испания 10 години. Проблемът се усложнява от факта, че семейството се регистрирало в общината на Кастейон през 2003 година, след като е било поканено в Испания от зет си.

 

Пълният текст е публикуван в брой 629 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: