Нова дума

Всичко за субсидиите за безработни над 52 години

zoom Всичко за субсидиите за безработни над 52 години

21 март 2019

Една дългоочаквана новина стана факт на 13 март, след като решението на правителството за промяна във възрастта на бенефициентите на субсидиите за безработни от 55 на 52 години бе публикувано в Boletín Oficial del Estado (BOE) –  испанския държавен вестник. Очаква се новите бенефициенти на тази субсидия да бъдат около 114 000 души, като заедно с безработните над 55 години, които вече я получават, цифрата ще нарасне до общо 400 000 души. Субсидията за тях ще струва на държавата над 3 млрд. евро.

Вижте кои са основните моменти в промяната, както и още полезна информация за кандидатстващите.

Новостите, приети от правителството във връзка със Subsidio para parados de larga duración mayores de 52 años, са общо 4:

- Намалява се възрастта на получателите на субсидията от 55 на 52 години. (Бел. ред. Всъщност, връща се първоначалната възраст, която беше валидна с въвеждането на тази помощ за дълготрайни безработни. Тя беше променена от 52 на 55 години през 2012 г., като впоследствие бяха въведени още ограничения за бенефициентите: намалиха се осигуровките за пенсия, които се удържат от Seguridad Social; задължиха бенефициентите да се предпенсионират, ако отговарят на условията за това при навършване на 61 години; включиха доходите на домакинството, не само на безработното лице, при определяне правото на получаване на субсидията (това отпадна миналата година).)

- Минималната осигурителна основа за пенсия се променя от 100 на 125% както за новите бенефициенти, така и за тези, които в момента получават субсидията. Това обаче ще влезе в сила от 1 април.

- Премахва се намалението на размера на субсидията, ако безработното лице е работило почасово. Новият правителствен указ позволява на бенефициентите да получават помощта в пълен размер, дори и да са се трудили на непълен работен ден. Досега държавата изплащаше процент от сумата на субсидията. Тази промяна ще засегне около 12 000 души, които сега получават по-малко пари. Не е необходимо лицата, които досега са получавали процент от тази субсидия, да предприемат каквито и да е стъпки. Увеличението ще стане автоматично.

- Повишава се максималната продължителност на помощта: бенефициентите могат да я получават до навършване на законоустановената възраст за пенсиониране (jubilación ordinaria), ако не си намерят работа. Досега – ако отговарят на условията за предпенсиониране, които повечето българи не покриват, – трябваше да избират дали да останат без субсидия или да се пенсионират предсрочно.

Размерът на субсидията остава фиксиран – 80% от Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples (IPREM), което за 2019 г. прави 430,27 евро на месец. Плащането се осъществява всеки месец, между 10-то и 15-то число, веднага след възникване на правото за субсидията, в банкова сметка, на която лицето е титуляр.

 

Още информация за необходимите условия за кандидатстване и как българският стаж може да помогне за получаване на помощта може да намерите в брой 623 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: