Нова дума

Какви пенсии се отпускат при липса на стаж и при инвалидност?

zoom Какви пенсии се отпускат при липса на стаж и при инвалидност?

9 юни 2016

Хора, които се намират в ситуация на нужда, не разполагат с достатъчно средства за живот, както и такива, които не са осигурявани никога или не разполагат с достатъчно трудов стаж, за да получат контрибутивна пенсия (свързана с трудова дейност), могат да получават от испанската държава вид помощ под формата на неконтрибутивна пенсия (pensión no contributiva, PNC). Целта е да се гарантира получаването на един минимален доход.

Този тип пенсия може да бъде получен в случай на инвалидност или при пенсиониране. Администрирането на pensiones no contributivas е отговорност на компетентните органи във всяка автономна област, както и на местните офиси на Instituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO) в градовете Сеута и Мелия.

В отговор на многобройни читателски питания представяме общите условия за получаването на тази пенсия. Трябва обаче да се има предвид, че Съветите по социална политика към всяка автономна област може да изискват допълнителни документи.

ПЕНСИЯ ПРИ ЛИПСА НА ТРУДОВ СТАЖ

Тази пенсия гарантира на лицата, които са навършили възраст за пенсиониране и са в тежко икономическо положение, получаването на минимална сума, както и на безплатно медицинско обслужване, предоставяне на лекарствени средства и достъп до допълнителни социални услуги, въпреки че не са се осигурявали или нямат достатъчно трудов стаж, за да получат контрибутивна пенсия.

Изисквания

Основното изискване към кандидатстващите е да не разполагат с достатъчно средства за преживяване. Счита се, че лицето не притежава достатъчно средства, когато изчисленият му годишен доход е по-нисък от минимално определения (за 2016 г. той е 5150,60 евро).  

Ако доходите на кандидатстващото лицето са по-малки от споменатата сума, но то живее в едно домакинство с членове н семейството си, молбата му се удовлетворява, когато сборът от годишните доходи на всички съжителстващи e по-нисък от сумите, посочени по-долу:

1. Ако лицето е част от домакинството, в което живее, и е свързано с някой от хората в него чрез брак, кръвна роднинска връзка или по линията на осиновяване до второ коляно (например баба, внук и т.н.), важат следните изисквания:

Брой съжителстващи лица

 

Евро/година

2

8756,02

3

12 361,44

4

15 966,86

2. Ако лицето живее с деца или родители, с които е в кръвна връзка или е във връзка по линия на осиновяване, сумата нараства:

Брой съжителстващи лица

 

Евро/година

2

21 890,05

3

30 903,60

4

39 917,15

Бенефициенти на този тип пенсия могат да бъдат испански граждани и граждани на други държави, законно пребиваващи в Испания, които отговарят...

 

Пълният текст е публикуван в брой 557 на "Нова дума". 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. atanaska ivanova 22/10/2016

    ZDR IASAM PENSIONERKA RAZBOLIAX SE V ISPANIA INSYLT NA MOZAKA I YDAR V RAKATA MI NO NESI ZNAEX PRAVATA I SEGA VIDIAX V INTRNET ZA PODOBNI SLY4AI BLAGODARIA VI MN PREDVARITELNO POMOGNETE MI