Нова дума

Всичко за новите помощи за безработни

Всичко за новите помощи за безработни

22 януари 2015

Документи за отпускането на новите помощи за дълговременно безработни, които испанското правителство прие в края на 2014 г., започнаха да се приемат от 15 януари. Кой има право на тези извънредни помощи? Какъв е размерът им? Какви документи са необходими?

Официалното наименование на тази помощ е Programa de Activación para el Empleo. Тя е насочена към безработните, изчерпали контрибутивното си обезщетение (паро), субсидиите по план PREPARA и др., имащи семейни задължения.

Тази програма е извънредна и временна, от нея могат да се възползват продължително безработни, които спазват политиките за активно търсене на работа и участват в курсове за безработни, организирани от Servicios Públicos de Empleo (SEPE), чиято основна цел е връщане на пазара на труда. Част от програмата е и паричната помощ, която се отпуска на одобрените кандидати, които обаче не трябва да отказват предложено им работно място или курс за преквалификация.  

Документите се приемат от 15 януари 2015 г. до 15 април 2016 г., задължително след предварително взет час на адрес www.sepe.es или на телефон 901 010 210. Едно лице може да бъде бенефициент на програмата само веднъж.

ИЗИСКВАНИЯ

Безработните лица могат да бъдат включени в Programa de Activación para el Empleo само ако към датата на подаване на молбата отговарят на следните условия:

- Да са изминали поне 6 месеца от изчерпването на една от следните помощи на SEPE: Renta Activa de Inserción (RAI) – в случай, че е изчерпана третата възможност за получаването й; Programa Temporal de Protección e Inserción (PRODI) или Programa de Recualificación Profesional de las Personas que Agoten su Protección por Desempleo (PREPARA).

Не се счита за изчерпване на паричната помощ прекъсването й в следствие на нарушение от страна на бенефициента и наложена санкция за това.

 

Пълният текст е публикуван в брой 522 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


 1. Станислав 05/04/2015

  Еми хубаво но дайте малко по по-дробно моля
  Коя точка кой член е това.и тнт.
  Тук в Valladolid всеки ден все нови и нови неща изискват
  Даже и неможе човек да ср оплаче
  Щото не дават информация
  Истече ми парото
  Искаха кви ли не документи ок.
  Но изведнъш искаха 2 обяви или регистрация в саит че си търся работа.ок аз търся работа там постоянно
  Имам нат 20 регистраций нямя проблем
  Вадя ги.ок
  На нося ги на другия ден ,оп проблем!
  "трябвало да са 3"
  3регистраций за търсене на работа ок....
  Отивам нося ги и 3те и са с станали вече 6...
  Епа еби му майката тва просто не е човешко.
  Ако ида да се оплача на адрес взет от интернет...
  Но никаква гаранция не дават че някой ще ми обърне.
  Решение дават от 3 до 6 месеца е за кво ми е тогава.


 2. НОВА ДУМА 07/04/2015

  Ето тук може да видите изискванията - http://www.sepe.es/contenidos/personas/prestaciones/he_dejado_cobrar_paro/program_activacion_empleo.html
  По принцип ви искат три дейности, за да докажете активно търсене на работа, като подаването на 3 CV-та или кандидатстването по три обяви се счита за 1 дейност. Втора дейност е регистрирането в 2 фирми за временна заетост - ETT. Трета дейност е интервю с евентуален работодател. Най-вероятно във вашето Бюро по труда не са ви обяснили добре.
  Може да се оплачете на SOLVIT център в Испания или в България - http://ec.europa.eu/solvit, но само ако сте получили писмен отказ.