Нова дума

Нови проверки в Бюрата по труда

Нови проверки в Бюрата по труда

27 юни 2013

Бюрата по труда в Испания въведоха по-строг контрол за безработните, получаващи обезщетения – те трябва да доказват, че активно си търсят работа, като предоставят документи за това на служителите на SEPE. Новите проверки са част от ангажимента за активност (Compromiso de Actividad), който подписват регистрираните в службите по заетост.

„Освен подписите като безработен на всеки 3 месеца, имам дати през около 4 седмици, на които трябва да се явявам в Бюрото по труда – за да ми покажат как да си правя CV, да ми обясняват как да си търся работа в интернет, как да се подписвам за „паро” по интернет или по телефона и т.н. На последната среща експертът ме предупреди, че започват нови проверки и че е хубаво да си направя папка, в която да събирам копия на всички имейли, с които кандидатствам по обяви за работа, копия на регистрациите ми в различните сайтове за търсене на работа, както и копия на CV-то ми, подписани и подпечатани от фирмите или магазините, в които съм го оставила. Не се знаело кога може да ми поискат своеобразното досие и затова било добре да го имам”, сподели пред репортер на „Нова дума” 32-годишната Мария Павлова от Мадрид.

43-годишният Даниел Димитров, който живее в Леганес, пък вече е обект на новите проверки и разказва следното: „През март от Бюрото по труда ми обясниха, че имат нов начин за контрол на безработните. На всеки два месеца трябва да представям доказателство, че съм си търсил активно работа. Трябва да съм изпратил CV поне на една фирма за тези два месеца, а ако съм бил на интервю, да посоча данни за контакт на фирмата, да имам копие на регистрацията ми в някоя агенция за търсене на работа или за временна заетост, да докажа, че съм участвал в курс за развитие на собствен бизнес и т.н. Казват, че парите за парото, които ми дават месечно, не са за да си седя в къщи, а да си търся работа. Съзнавали, че ситуацията в страната е тежка, но все пак съм трябвало да полагам усилия и да им доказвам. Подписал съм специален анекс – декларация, че съм задължен да спазвам новите изисквания, че давам разрешение на SEPE да проверява предоставените от мен имена и телефони за контакт, и че съм отговорен за това дали данните са верни”.

Всъщност този нов контрол на Бюрата по труда се нарича Acreditación de la búsqueda activa de empleo. В споменатия от Даниел анекс: Anexo IV – Declaración Responsable de Búsqueda activa de empleo, се пишат данните на фирмите, по чиито обяви сте кандидатствали, или където сте ходили на интервю. Той обаче трябва да е придружен от доказателства, които могат да бъдат следните...

 

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: