Нова дума

Три незабравими дни по българските следи в Рим

Три незабравими дни по българските следи в Рим

11 юни 2015

За един от най-големите български празници – 24 май, Ден на Славянската писменост и култура, – Рим събра 320 българи от 17 неделни училища в 6 държави. Всички ние заедно поставихме основите на духовния олтар на българите в чужбина. Горда съм, че аз и моето семейство бяхме част от това невероятно преживяване. Искам най-учтиво да благодаря от името на всички участници на главния организатор на това събитие –Петя Цанева. Да благодаря за посрещането, което ни осигуриха нашите сънародници от Рим. Всички ние развявахме 3 дни българския флаг из града и усещането, че сме българи, беше невероятно и ни направи горди да се чувстваме такива.

Благодарим на Венета Ненкова от Рим, която отдели от личното си време, за да ни разведе из града и да ни разкаже историята за Римската империя. С нея посетихме Базиликата "Св.Петър" и изпяхме химна "Върви народе възродени". Видяхме къде се помещава българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим, където бяхме посрещнати като за празник и със специален български обяд.

След което нашата обиколка продължи с поклонение на паметника на Капитан Петко Войвода, където историкът Тодор Тодоров произнесе кратко слово.

Посетихме българската църква "Св.Павел" на площад "Кампо дей Фиори" - където е най-старият пазар в Рим от 1500 г. и мястото, където е изгорен на кладата Джордано Бруно, площад Невона, Пантеона, храма на Адриан, колоната на Марк Аврелий и най-дългата търговска улица в Рим с 4 км магазини.

В деня на празника 24 май всички ние се събрахме на площад Венеция отново с българските знамена и с усмивките ни, ръководени от Венета, тръгнахме към Капитолийския площад, форумите на Август, Цезар и Траян, където гледката беше невероятна и запомняща се, след което видяхме Колизеума, площад "Асен Пейков", Санта Праседе - където са живели Солунските братя и където умира Константин - Кирил Философ. Видяхме Санта Мария Маджоре, където за първи път е четена литургия на старославянски език.

Най-вълнуващият момент беше поклонението на гроба на Св.Кирил, където поставихме цветя в знак на почит.

Съвместно с официалната делегация  от България, която беше в Рим, присъствахме на литургията в базиликата "Сан Клементе" и в двора изпяхме химна "Върви народен възродени", като развяхме българския трибагреник.

Тези дни ще останат дълбоко запаметени в моето сърце, като се надявам тази традиция да продължи и в бъдеще. Гордея се, че съм българка и успях да се докосна до толкова българско място на този свят празник.

Отново  благодаря на Петя Цанева за страхотната организация. Пожелавам й занапред да бъде все така всеотдайна и отговорна за всичко българско.

 

Росица Цветанова

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: