Нова дума

NIE: теория и практика

NIE: теория и практика

28 май 2015

Леснотата, с която гражданите на ЕС, пребиваващи в Испания повече от 3 месеца, се записваха в Registro Central de Extranjeros и получаваха сертификат (certificado de registro), е в историята. С промяна в закона от средата на юли 2012 г., условията, на които трябва да отговаря новопристигнал, за да получи номер NIE, са: да работи за своя или за чужда сметка в Испания; да разполага за себе си и за членовете на семейството си с достатъчно финансови средства и здравна застраховка; да е ученик или студент в тукашно учебно заведение.

Тази мярка беше предприета, за да не се превръщат новодошлите в тежест за испанската осигурителна система за времето на пребиваването си тук.

Нещата на теория сме описвали многократно на страниците на „Нова дума”. Предлагаме ви споделенa от наши читатели информация от първо лице как става получаването на зелен сертификат в Мадрид на практика.

Емил Маринов:

„В края на миналата година приятелката ми най-накрая се съгласи да дойде и да живее с мен в Испания. След празниците се прибрахме заедно, веднага опитах да запазя час за подаването на документите и ми излезе възможност за следващия ден. Реших обаче да изчакам, тъй като не бях готов с документите. По-точно – не бях решил на кое от условията да отговаря – дали да я регистрирам като аутонумо или да внесем пари в банкова сметка. Не съм и питал приятели с фирми да й правят договор, защото знам, че в този период на безработица това не е никак лесно.

Запазих час за след седмица, но отидох в екстранхерията на Avenida Padre Piquer, 18 в Мадрид, за да се информирам какви документи ми трябват. Казаха ми, че ако има в банковата сметка 5000 евро и си е направила здравна застраховка, може да получи сертификата веднага. Ако е регистрирана като аутонумо, ще трябва да предоставя повече неща (изброиха ги, но не ги запомних) и се отказах от този вариант.

Отидох в офис на банката, в която имам сметка – la caixa, за да питам дали правят сметки на хора, които не са резиденти. Казаха ми, че да, но трябва да занесем един сертификат от полицията, че лицето, което иска сметка, не живее в Испания. Този документ се казва Certificado de no residencia или Certificado de no residente, но не се издава от всяко полицейско управление. Аз опитах в Мостолес, където живея, но ме пратиха в Мадрид на улица San Felipe, 7. Там е Comisaría General de Extranjería y Fronteras.

След като получихме сертификата, отидохме в банката. Предварително бяхме направили здравна застраховка по интернет, но се оказа, че банковата сметка на no residentes в la caixa върви задължително с подобна застраховка. Така че направихме още една. Затова препоръчвам на новодошлите да не си правят здравна застраховка предварително, да не би сметката, която ще си открият, да е обвързана задължително с такава.

В банката на приятелката ми й искаха само паспорт, а за адрес посочиха този в България. Депозирахме 5000 евро в сметката, дадоха ни документ за това, както и за здравната застраховка, която е за 1 година. Платихме и таксата за сертификата. Предварително в къщи попълнихме формуляра, с който се иска издаването на сертификата – ЕХ18, и го разпечатахме в два екземпляра. 

В деня, за който имахме час, отидохме с документите, една служителка ги прегледа, попълни нещо в компютъра и даде на момента сертификата на приятелката ми.

Направи ми впечатление, че не искаха адресна регистрация в Испания, а просто записаха адреса, който им казах. Не ми се струва много логично, защото всеки може да даде случаен адрес, на който изобщо не пребивава.

Най-важното е, че приятелката ми взе зеления лист много бързо и без каквито и да е бюрократични спънки. Докато чакахме реда си в екстранхерията, едно момче – румънче, сподели, че са го върнали, защото документът от банката с внесените пари и застраховката е от същия ден, в който е бил часът му за издаване на сертификат. Казали са му да си вземе нов час за след известно време. Може би се притесняват, че парите са внесени само за този ден, докато получи документа и на следващия вече ще бъдат изтеглени…

Според мен, много зависи на какъв чиновник ще попаднеш. Може би ние имахме късмет. Най-важното е, че избрахме най-лесния възможен начин за получаване на сертификат, документът е у нас и така сме спокойни, че приятелката ми може да реагира при евентуална оферта за работа.“

 

Как се вади NIE като самоосигуряващо се лице (autónomo), може да прочетете в брой 531 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Albena Georgieva 08/08/2015

    BLAGODARYA ,poslednata publikaciia dade otgovor na waprosa mi.