Нова дума

Pисувани мечки в София

Pисувани мечки в София

12 май 2011

Поредица от снимки от една интересна изложба – на рисувани мечки, ни изпрати от София нашият читател Иван Тодоров. Напомнила му за CowParade в Мадрид от началото на 2009 г., когато над 100 шарени скулптури на крави ни правеха компания по улиците на испанската столица. Ето и подробности за United Buddy Bears, която продължава до 13 май:

Над 120 рисувани мечки от фибростъкло (всяка с височина 2 метра, с тегло 50 кг), символизиращи страни-членки на ООН, са подредени на площад „Св. Неделя“. Експозицията е в рамките на Седмиците на Германия и се организира съвместно от Посолството на Федералната република и Столична община. Тя беше открита на 3 април 2011 г. от кмета Йорданка Фандъкова, Матиас Хьопфнер – посланик на Германия, Клио Карадим – художничка на българската мечка, и Ева и Клаус Херлиц – инициатори на проекта. Заобиколени от мечките, гостите имаха възможност да се насладят на една церемония със слънце, фолклор, танц и музика. Кулминацията на сценичната програма беше представянето на песента на Поли Генова, с която България ще участва в тазгодишния музикален фестивал „Евровизия“ – „На инат”.

„Да се опознаем по-добре ..., за да се разбираме по-добре, да си имаме повече доверие и да живеем по-добре заедно.“ Под това мото преминава световно турне на двуметровите скулптури, приканващи към мирно съжителство, толерантност и разбирателство между народите. Те са и възможност за импровизирано околосветско пътешествие – Куба, Бразилия, САЩ, Афганистан, Австралия, Бахрейн, Барбадос, Етиопия, Индонезия и много други. Всяка мечка е индивидуално оформена от художник от съответната държава. Съчетани, различните стилове на международните художници, се обединяват в едно цялостно произведение на изкуството.

Досега изложбата United Buddy Bears е преминала през градове в страни на 5 континента: 2002 г. и 2003 г. – в Берлин; 2004 г. – в Хонконг, Истанбул и Кицбюел; 2005 г. – в Токио и Сеул; 2006 г. – в Сидни, Берлин и Виена; 2007 г. – в Кайро и Йерусалим; 2008 г. – във Варшава, Щутгарт и Пхенян; 2009 г. – в Буенос Айрес и Монтевидео; 2010 г. – в Астана и Хелзинки. София е първата спирка за тази година.

Акциите на Buddy Bears са неразделно свързани и с благотворителност. Чрез дарения и продажба на търг на рисувани мечки досега са събрани над 1,7 млн. евро в полза на UNICEF и организации в помощ на децата в нужда.

Специално за изложбата в София е обявен и фотоконкурс с награда – екскурзия за двама в столицата на Германия. United Buddy Bears и visitBerlin.de ще наградят най-хубавата снимка на експонираните мечки. Ако имате път към София и искате да участвате, трябва само да направите оригинална снимка и да я изпратите до 9 май на photo@buddy-bear.com. Подробните условия за участие ще намерите на www.ubb-sofia.com.

Няма как обаче да не обърнем специално внимание на две от мечките – на Испания и на България.

Испанската е направена от художника Еусебио Прадас, изучавал изкуство в университета в Барселона: „Все още пазя малкото плюшено мече от детските си години. Израснах в района на Средиземноморието, където погледът се губи на хоризонта със сливащите се море и небе. В Барселона с моето мече от рано започнахме да се възхищаваме на работата на архитекта и дизайнер Антонио Гауди (1852-1926) – най-бележитата и световна известна фигура в каталанската архитектура. Той е знаел как да събере в своите творения виталността, природата и изкуството. Сред тях има и много животни. С моята мечка бих искал да напомня за мозаечния дракон, който пази стъпалата на „Парк Гюел” в Барселона.”

Клио Карадим (Климентина Карадимчева) е художничка на българската мечка. Родена е през 1970 г. в София, но сега живее в Берлин. Магистър е по изящни изкуства.

Научава случайно по радиото, че се търсят художници от съответните страни за изрисуването на Buddy-мечките. Малко след това кандидатства и получава поръчката. За изложбата „Кръг на толерантността“ тя вече е изрисувала две мечки, излагани през 2002 и 2003 година на „Паризер платц“ в Берлин. Оттогава Клио Карадим е декорирала много мечки за различни фирми и частни лица. Последната мечка, която е изрисувала за изложба, е на световно турне от 2003 година и именно тя гостува в София.

Пред Дарик Радио художничката разказва: „Всъщност това е втората българска мечка, която правя. Първата направих през 2002 г., когато мечките бяха изложени на една зелена поляна до Бранденбургската врата. Тя беше в бяло, червено, зелено, с мартеници и нарисувани забележителности от България. Тази мечка беше продадена на един търг и тъй като се оказа, че изложбата се приема добре от публиката и че ще тръгне да обикаля света, ме помолиха да нарисувам още една. Тя е на черно-бели квадратчета и върху нея има изписани различни български класически творби от „Аз съм българче” до „Високи, сини планини”. Това всъщност е едно послание към всички българи, които живеят в чужбина и имат хубави спомени от страната. Тези мечки обикалят по целия свят, а навсякъде има българи, и когато те видят нашата мечка и започнат да четат какво пише по нея, съм сигурна, че ще си спомнят за хубавите години в България.”

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: