Нова дума

Помощите за майчинство/бащинство: ще се върне ли сумата от надвзетия Данък общ доход

zoom Помощите за майчинство/бащинство: ще се върне ли сумата от надвзетия Данък общ доход

18 октомври 2018

Данъчната агенция доработва системата, чрез която ще се връщат сумите на удържания Данък общ доход на онези данъкоплатци, получавали помощи за майчинство от Социалното осигуряване от 2014 г. насам. Министерството на финансите се стреми да представи гъвкав и прост механизъм, така че засегнатите лица да могат да си възстановят парите без големите усложнения. Това е следствие от постановлението на Върховния съд, според което тези помощи са освободени от плащане на ДОД. Вече не се правят нови удръжки върху тези помощи.

Системата все още се усъвършенства и данъчните инспектори препоръчват на засегнатите да изчакат.

Решението на Върховния съд предизвика нетърпение сред 1 милион жени и около 20 000 мъже, които през последните 4 години са искали помощи за отглеждане на новородено дете. Въпросът е: Как да се процедира за връщането на взетата сума? Специалистите са на мнение, че все още не е ясно какъв би трябвало да бъде размерът на сумата, която ще се върне на тези жени и мъже.

Големите числа са доста относителни. В присъдата на Върховния съд се казва, че през 2016 г. Социалното осигуряване е отпуснало 1 милиард и 767 милиона евро помощи за майчинство/бащинство. Профсъюзът UGT изчислява, че сумата за връщане е 1,3 милиарда евро. Синдикатът на финансовите инспектори (Gestha) сочи малко над 1,1 милиарда. Някои твърдят, че сумите за връщане ще бъдат между 1000 и 3000 евро, но според представителите на Gestha парите ще бъдат „значително по-малко“.

LaVanguardia.com пише, че единственият начин да се разбере действителната сума, която трябва да се възстанови, е да се влезе в програмата RentaWeb и да се извади от данъчната декларация сумата, която Социалното осигуряване е дала на данъкоплатеца в годината на раждането.

 

Пълният текст е публикуван в брой 613 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: