Нова дума

100 евро месечно за работещите майки

100 евро месечно за работещите майки

29 октомври 2011

След отпадането на Сапатеровия „бебешки чек” (на стойност 2500-3500 евро),  единствената държавна подкрепа за майки с малки деца е т.нар. „помощ на работещи майки”. Тя е в размер на 1200 евро годишно – може да се получи наведнъж или по 100 евро на месец. Сумата се получава за всяко рождено или осиновено дете до навършването на 3-годишна възраст.

Подаването на молбата става в данъчната служба по местоживеене чрез формуляр 140 и 141 или по телефона – на практика това е най-лесният вариант. Номерът, на който трябва да позвъните, е 901 200 345.

За „работеща майка” се смята жена, която се труди минимум на половин работен ден – 20 часа седмично. При договори за по-малък брой часове помощта не се изплаща.

Помощи от автономните области

В някои автономни области има регионални помощи за майчинство или планове за насърчаване на раждаемостта. И тук обаче кризата си казва своето.

Андалусия: областното правителство - Junta de Andalucía – дава помощи при раждане на трето и следващо дете. Осигуряват се 600 евро за всяко от децата под 3 годишна възраст. За многознаци помощите са от 1200 евро при раждане на близнаци до 4800 за петзнаци.

Освен това лекарствата с рецепти, които предписват педиатрите в областните здравни центрове (поликлиниките към социалното осигуряване), са безплатни за бебето до навършването на 1 годинка – това е пионерска за Испания инициатива.

Арагон: Има помощи само за раждане или осиновяване на две или повече деца – максимално 1200 евро на дете до 12-годишна възраст.

Астуриас: Преди се даваше помощ от 500 евро при раждане или осиновяване. От 2010 г. насам тя вече не съществува.

Балеарски острови: Съществуващите преди помощи за родители на многознаци вече не са валидни и в момента областта не предлага финансова подкрепа на семействата с бебета. Данъчни облекчения пък има само за осиновителите.

Канарски острови: Съществува система за подпомагане на семействата с многознаци от раждането до навършване на 10-годишна възраст на децата. Максималната сума, която може да се получи, е 1202 евро на дете годишно.

Кантабрия: На майките с деца до 3 години, ако общият брутен семеен доход е под 18 000 евро годишно, се полага месечна помощ от 100 евро.  Тя може да се взема до 6-годишната възраст на детето, когато става дума за многодетно семейство или при инвалидност.

Кастилия и Леон: Преди имаше директна помощ, обвързана с броя на децата и доходите. Сега в областта се прилагат данъчни облекчения.

Кастилия ла Манча: Помощите са насочени към многодетните семейства и при раждане на многознаци. Освен това през февруари 2007 г. в областта влезе в сила програма за съчетаване на семейния и трудов живот, съгласно която се дават помощи до 1200 евро на полугодие за работещите (за чужда сметка) семейства, които отглеждат дете. Предвидени са и други помощи като намален работен ден, например.

Каталуния: Дават се 638 евро на година на семействата с деца до 3 години, а за многодетните семейства и самотните родители помощта възлиза на 745 евро на дете до навършване на 6-годишна възраст.

Освен това областното правителство - Generalitat de Cataluña – дава допълнителна помощ за раждане или осиновяване на многознаци, която варира от 663 евро за  близнаци до 1224 евро за четири или повече деца.

Екстремадура: Не се предлагат регионални помощи.

Галисия: Предвиждат се данъчни облекчения в частта на IRPF, която отива в регионалния бюджет, между 300 и 800 евро за раждане или осиновяване, отглеждане на дете до 3 години, за многодетни семейства.

Мадрид: Т. нар. “cheque bebé” („бебешки чек”) вече не съществува. Преди се даваше за всяко бебе еднократна помощ от 100 евро. После това беше променено и сума от 200 евро за новородено или осиновено дете се полагаше на майките, които са регистрирани като безработни или имат ниски доходи. В момента, от 2010 г. насам, няма никакви регионални помощи за майчинство.

Има данъчни облекчения при раждане или осиновяване – от 600 до 900 евро, в зависимост от доходите.

Мурсия: Няма автономни помощи.

Навара: При раждане на трето дете в семейството или на второ с инвалидност от или над 25% се дава еднократна помощ от 2503,67 евро.

В областта съществува месечна помощ за семейства, в които и двамата родители работят и бащата поиска неплатена отпуска за отглеждане на дете. Ако бащата е работил на пълен работен ден, ще получава месечна сума от 600 евро. При по-кратък работен ден сумата е пропорционална на работното време. Целта е да се стимулира споделянето на отговорностите при гледането на децата. Условието е цялото семейство да е живяло в Навара в продължение на поне 2 години.

Страната на баските: За първо дете се полага еднократна помощ, чийто размер зависи от доходите на семейството. Сумата е между 400 и 900 евро. За второ дете, без значение от доходите, областното правителство изплаща 1100 евро в годината на раждането и 400 в годината, когато детето навършва една годинка.

За трето и всяко следващо дете се полагат 1100 евро при раждането, същата сума всяка година, докато детето стане на 4 годинки, и по 400 евро годишно, докато навърши седем. Ако родител си вземе неплатен отпуск за отглеждане на малко дете, получава еднократна сума от 3500 евро.

Ла Риоха: Данъчно облекчение от дължимата сума за IRPF в размер на 150 евро за второ дете, на 180 евро – за трето и всяко следващо дете. Сумите се увеличават с по 60 евро при раждане на многознаци.

Валенсия: Регионалното правителство - Generalitat Valenciana – прилага данъчно облекчение в размер на 260 евро за всяко раждане или осиновяване, докато детето навърши 3 годинки. Има и други облекчения.

Нашият съвет

Ако ви предстои да имате бебе, позвънете на тел. 012 – телефона за справки на автономната област – и попитайте какви помощи и/данъчни облекчения ви се полагат. Добре е да проверите и дали общината няма някакви субсидии за майчинство.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. kamer 18/11/2013

    a za tezi maiki koito ne rabotqt nqma li nqkakvi pomoshti....


  2. НОВА ДУМА 20/11/2013

    Има специални помощи за безработни, които имат семейни отговорности. Може да попитате в SEPE.


  3. Таня 25/03/2014

    Здравейте,живея в област Арагон.Загубих правото си на помощи,защото от последната молба бяха минали 13 месеца.В момента съм бременна 8-ми месец,и от Инем,Социал Сегуридат, и Сервисиоз Социалес ми казват че нямам право на абсолютно нищо.Моля някой ако има информация къде трябва да попитам или да ме посъветва .......Благодаря ви предварително!