Нова дума

Каква е възможността за закупуване на осигурителен стаж в България?

8 юни 2012

Въпросите, свързани със социалното и пенсионното осигуряване, вълнуват голяма част от българите в Испания. След проведения от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Генералното консулство във Валенсия информационен ден на 12 май, Асоциацията на българите „Паисий Хилендарски” в Бенидорм изпрати до министър Тотю Младенов запитване по теми, които не са имали време да поставят на срещата. От МТСП предоставиха на нашия вестник копие от отговорите на министъра, тъй като те представляват интерес не само за българската общност в Бенидорм, а за по-широк кръг сънародници.

„Нова дума” благодари на МТСП и на Росица Димитрова – председател на Асоциацията на българите „Паисий Хилендарски”, за съдействието при осъществяването на тази публикация.

(Първите три въпроса и съответните отговори са поместени в брой 444 на „Нова дума”.)

 

Въпрос

Каква е възможността за закупуване на осигурителен стаж в България и ако има такава, каква е процедурата?

Отговор

І. Възможностите за зачитане на осигурителен стаж със заплащане на осигурителни вноски от лицата (т.нар. „закупуване на осигурителен стаж”), предвидени в разпоредбата на чл. 9а от Кодекса за социално осигуряване (КСО), са две:

1. За осигурителен стаж при пен­сиониране се зачита времето на обучение на лицата, завършили висше или полувисше образование, ако внесат за своя сметка осигу­рителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица...

 

Оговорът на този въпрос е публикуван в брой 445 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: