Нова дума

КЛЮЧОВИ ПРОМЕНИ В ИСПАНСКАТА ПЕНСИОННА СИСТЕМА ЧУКАТ НА ВРАТАТА

КЛЮЧОВИ ПРОМЕНИ В ИСПАНСКАТА ПЕНСИОННА СИСТЕМА ЧУКАТ НА ВРАТАТА

16 февруари 2012

Поради редица демографски и икономически причини миналата година бяха приети сериозни реформи в испанското законодателство, касаещи пенсионното дело. В тази статия се опитваме да бъдем максимално полезни, фокусирайки се върху най-важните моменти от промените, въведени законодателно на 2 август миналата година и засягащи всички български граждани с намерения да се пенсионират в Испания след 1 януари 2013 година.

                Промените бяха въведени с публикацията в испанския Държавен вестник (Boletín Oficial del Estado) № 184, от 2 август 2011 г., на Закон 27/2011, от 1 август (Ley 27/2011, de 1 de agosto, sobre actualización, adecuación y modernización del sistema de Seguridad Social). Във въпросния закон се фиксират окончателно договореностите в рамките на така наречения „социален диалог”, проведен между социалните партньори и правителството на 2 февруари 2011 г.

            Закон 27/2011 влиза в сила в своята цялост от 1 януари 2013 г., с изключение на отделни изрично упоменати текстове. В настоящата статия ще съсредоточим вниманието си върху ключовите промени в системата на испанското пенсиониране, тъй като считаме, че тези промени ще засегнат възможно най-широк кръг от наши сънародници, живеещи в Испания. За жалост в цяла Европа е налице обща демографска тенденция за наличието на все по-застаряващо население, съчетано с ниска и намаляваща раждаемост. Тези демографски фактори не са чужди и на Испания, което пък предопределя съответните мерки в социално-осигурителния сектор, а именно: повишаване на възрастта за пенсиониране и на изискванията за осигурителен стаж, за да бъде придобито правото на пенсиониране.

 

Целият текст на адв. Дора Пощакова е публикуван в брой 429 на  "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: